Οι διαδικασίες και οι υποχρεώσεις για την εγκατάσταση σε δάση και δασικές εκτάσεις, εκτός από σταθμούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας περιγράφονται σε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο «σκούπα» που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.  

Έτσι, με συγκεκριμένη ρύθμιση προστίθενται και οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις και καθορίζονται οι διαδικασίες και οτρόπος υπολογισμού των δαπανών αναδάσωσης και του σχετικού ανταλλάγματος χρήσης. Ειδικότερα,επέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις,θα επιτρέπεται έπειτα από σχετική έγκριση. Για τα έργα που δεναπαιτείται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αυτή θα χορηγείται,κατά κύριο λόγο, από την οικεία Διεύθυνση Δασών. Για επεμβάσεις σε ιδιωτικού χαρακτήρα δασικές εκτάσεις θα απαιτείται έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη, πριν την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση.

Κάθε επιτρεπτή επέμβαση σε δάσος, δασική έκταση ή στις δημόσιες εκτάσεις, θα διενεργείται κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης, υπολογιζόμενου επί έκτασης ίσου εμβαδού με εκείνη για την οποία εγκρίθηκε η εκχέρσωση για την υλοποίηση του έργου. Επίσης, θα απαιτείται αναδάσωση ή δάσωση έκτασης ίσου εμβαδού με εκείνη στις εκχέρσωσης. Η έκταση αυτή θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια περιοχή ή σε όμορη με εκείνη όπου υλοποιείται το έργο _ελλείψειέκτασης θα υποδεικνύεται άλλη από τη δασική υπηρεσία. Η αναδάσωση ή δάσωση θα διενεργείται από τον επενδυτή, με δική του δαπάνη και βάσει σχετικής μελέτης.

Τι προβλέπεται για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

Ειδικά στην περίπτωση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ή σταθμών αποθήκευσης και των συνοδών τους έργων, η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης για την  αναδάσωσηαποτελεί προϋπόθεσηγια την ηλέκτρισή τους ή τη σύνδεσή τους με το δίκτυο.

Εναλλακτικά, δίνεται το δικαίωμα στον επενδυτή αντί των έργων αναδάσωσης να μπορεί νακαταβάλει το αντίτιμο της σχετικής δαπάνης για την υλοποίηση της αναδάσωσης, το οποίο θα υπολογίζεται κατά στρέμμα από το γινόμενο του εκάστοτε συντελεστή «Μ» επί το σταθερό ποσό των 35 ευρώ και θα κατατίθεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου. Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται θα διατίθενται αποκλειστικά για την αναδάσωση ή δάσωση των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν.

Αν εγκαταλειφθεί το έργο η έκταση επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την αλλαγή χρήσης και αποκαθίσταται. Εάν ο επενδυτής δεν συμμορφώνεται θα επιβάλλεται πρόστιμο από 3.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ ανά στρέμμα, αναλόγως της έκτασης της βλάβης στο δασικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα συνοδά έργα για τη σύνδεση των μονάδων ΑΠΕκαι αποθήκευσης, επιτρέπεται να διέρχονται υπογείως στο σύνολο του οδικού δικτύου, κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου φορέα συντήρησης και διαχείρισης. Εάν πρόκειται για υφιστάμενους δασικούς δρόμους, τα έργα θα προχωρούν χωρίς έγκριση, παρά μόνο με ενημέρωση στις οικείας δασικής αρχής, ως προς το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και την ακριβή όδευση του υπόγειου δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επέμβαση θα εξαιρείται από την υποχρέωση αναδάσωσης ή δάσωσης και καταβολής ανταλλάγματος χρήσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με ειδική ρύθμιση προβλέπεται να δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση των αντιρρήσεων επί δασικών χαρτών, που υποβάλλονται για εκτάσεις στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή/και σταθμοί αποθήκευσης.

Τι ισχύει για κατατμήσεις εκτάσεων 

Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με μέγιστη ισχύ έως 1 MW, για αυτόνομους σταθμούς από ΑΠΕ που δεν συνδέονται στο Σύστημα ή στο ηλεκτρικό Δίκτυο, με μέγιστη ισχύ έως 5MW,καθώς και για διάφορα άλλα έργα ΑΠΕ (μικροί σταθμοί γεωθερμίας, βιομάζας, υδροηλεκτρικούς, αυτοπαραγωγών, ΣΗΘΥΑ κλπ.),δεν θα εκδίδεται Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής ή άλλη διαπιστωτική απόφαση.

Για αυτές τις περιπτώσεις δεν θα επιτρέπεται η κατάτμηση δημόσιας έκτασηςγια την ανάπτυξή τους, με εξαίρεση σταθμούς που έχουν υποβάλλει ή θα υποβάλλουν πλήρες αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον αρμόδιο Διαχειριστή, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 1  MW το όριο ισχύος  ισχύει για το σύνολο των σταθμών που ανήκουν στο ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο και εγκαθίστανται στο ίδιο ακίνητο. Μάλιστα, δεν τίθεται περιορισμός όσον αφορά στη γειτνίαση σταθμών, οι οποίοι εγκαθίστανται σε όμορα ακίνητα, ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο ίδιο ή σε διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Επιτρέπεται δε, η εγκατάσταση περισσότερων του ενός σταθμών στο ίδιο ακίνητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green