Νέα επιθέσεις εναντίον πλοίων μεταξύ των οποίων και ένα ελληνόκτητο, εξαπέλυσαν οι Χούθι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας τους κατά της διεθνούς ναυτιλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους ενάντια στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος των μαχητών, που στηρίζονται από την Υεμένη ανακοίνωσε επίσης ότι στόχευσε το εμπορικό πλοίο Cyclades που ανήκει στην East Med του Θανάση Μαρτίνου, καθώς και δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ελληνόκτητο πλοίο Cyclades με σημαία Μάλτας ανήκει σύμφωνα με το Equasis στην ελληνικών συμφερόντων ναυτιιακή εταιρεία EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME του Θανάση Μαρτίνου. Είναι bulk Carrier και ναυπηγήθηκε το 2017.

Ειδικότερα, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Orion σε επίθεση με drone στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, τα οποία παραθέτει το Reuters, το MSC Orion με σημαία Πορτογαλίας έπλεε μεταξύ των λιμανιών στο Sines, στην Πορτογαλία και στη Salalah, στο Ομάν και ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του είναι η Zodiac Maritime.

Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Eyal Ofer. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Υεμένη: Νέες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανέφερε νωρίτερα ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας είπε ότι στοχοποιήθηκε από τρεις πυραύλους ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από το Τζιμπουτί προς τη Σαουδική πόλη Τζέντα. Οι Χούθι είπαν ότι το Cyclades   ήταν σε αυτό το δρομολόγιο όταν επιτέθηκαν στο πλοίο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η U.S. Central Command, η επίθεση έγινε μεταξύ 10:00 π.μ. και 5:20 μ.μ. (ώρα Σανάα) στις 29 Απριλίου, όταν τρομοκράτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) και τρία UAV από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα προς το MV Cyclades.

«Μεταξύ 10:00 π.μ. και 5:20 μ.μ. (ώρα Σανάα) στις 29 Απριλίου, τρομοκράτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) και τρία UAV από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα προς το MV Cyclades, ένα σκάφος ελληνικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε την πορεία του» αναφέρει η USCENTCOM και προσθέτει:

Νωρίτερα, στις 7:49 π.μ., οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) ενεπλάκησαν με επιτυχία και κατέστρεψαν ένα αερομεταφερόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που εκτοξεύτηκε από τους Χούθι σε τροχιά πτήσης προς το USS Philippine Sea και το USS Laboon στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού ή των εμπορικών σκαφών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι ως αντίποινα για τις επιθέσεις σε πλοία.

Η κλιμακούμενη εκστρατεία των Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της εμπορικής ναυτιλίας έχει «πνίξει» το εμπόριο μέσω της ζωτικής σημασίας διώρυγας του Σουέζ που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και ανάγκασε πολλά πλοία να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία