Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν ξανά στα προπολεμικά επίπεδα, καθώς ο ήπιος καιρός μείωσε τη ζήτηση και περιόρισε τους φόβους για παρατεταμένη κρίση της προσφοράς.

Συνεχίζοντας το πτωτικό σερί, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 11%, καθώς οι υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες έχουν περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση για θέρμανση.

Την Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία TTF υποχώρησαν έως και 64,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο ήπιος καιρός έχει εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το θερμόμετρο να καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε αρκετές τοποθεσίες στις αρχές Ιανουαρίου.

Ευρώπη: Με το βλέμμα «καρφωμένο» στα δελτία καιρού για προγραμματισμό του μέλλοντος

Οι τιμές βρίσκονται σε κάθετη πτώση από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αμβλύνοντας τις ανησυχίας για βύθιση της Ευρώπης σε μια μακροχρόνια κρίση που ακρωτηριάζει την οικονομία, πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν οι τιμές διατηρήσουν αυτή την πορεία, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει δίνοντας «ανάσα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον αγώνα της ενάντια στις αυξήσεις των τιμών.

Γεμάτες οι αποθήκες

Οι χώροι αποθήκευσης εξακολουθούν να είναι σχεδόν κατά 84% γεμάτοι και η υποτονική ζήτηση κατά την περίοδο των εορτών επέτρεψε ακόμη και την αναπλήρωση ποσοτήτων φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι αυτό το «απόθεμα ασφαλείας» θα βοηθήσει την Ευρώπη να αντέξει τυχόν κύμα ψύχους τους επόμενους λίγους μήνες του χειμώνα, και να περιορίσει έτσι τις επιπτώσεις που αφήνει το έλλειμμα του ρωσικού φυσικού αερίου

«Εφόσον οι προβλέψεις δεν δείχνουν χειμερινό καιρό, είναι πιθανές περαιτέρω απώλειες», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της εμπορικής εταιρείας Energi Danmark A/S.

Η ζήτηση φυσικού αερίου έχει επίσης περιοριστεί εξαιτίας της ισχυρής παραγωγή αιολικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες.

Η γερμανική αιολική παραγωγή πλησιάζει σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε πρωτοφανή επίπεδα στα τέλη του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, οι άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου —με το πρώτο πλήρες φορτίο να φτάνει στον νέο τερματικό σταθμό εισαγωγών της Γερμανίας στο Wilhelmshaven— κράτησαν επίσης τις τιμές υπό έλεγχο.

«Εφόσον οι προβλέψεις δεν δείχνουν χειμερινό καιρό, είναι πιθανές περαιτέρω απώλειες», ανέφεραν σε σημείωμα νωρίτερα την Τετάρτη αναλυτές της εμπορικής εταιρείας Energi Danmark A/S.

Προμήθειες LNG

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Ευρώπη συνέχισε να βασίζεται στο ρωσικό αέριο ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Αποθήκες αερίου

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 84%.Τον περασμένο Μάιο η Ε.Ε. είχε θέσει ως στόχο την πλήρωση των αποθηκών κατά 80% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα. Ο στόχος αυτος Πέτυχε αυτόν τον στόχο τον Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχε κορυφωθεί σε περισσότερο από 95%.

Μάλιστα σε πολλές χώρες οι αποθήκες παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό άνω του 90%, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία που αντιμετωπίζει και το πιο σημαντικό πρόβλημα.Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας όπου οι αποθήκες είναι σχεδόν πλήρεις (98,25%).

Goldman Sachs

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Goldman Sachs είχε προβλέψει απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρώπη είχε ήδη κερδίσει το προβάδισμα σε ζητήματα εφοδιασμού.

«Κατά γενικό κανόνα, μια αύξηση ή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ ανά MWh αλλάζει τον λογαριασμό φυσικού αερίου της οικονομίας της ευρωζώνης —στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021— κατά ποσό ίσο με σχεδόν το 3% του ΑΕΠ όταν τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές πρέπει να επωμιστουν το πλήρες κόστος της αλλαγής στις τιμές του φυσικού αερίου», εξήγησε σε σημείωμα τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια