Ο κατάλογος των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια είναι μακρύς και απογοητευτικός. Είναι ένας κατάλογος που αποδεικνύει ότι παρά τα γενναία βήματα για να σπάσει η γυάλινη οροφή, γυναίκες καθημερινά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς δολοφονούνται ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 80 γυναίκες δεν είναι πια ανάμεσά μας επειδή σύζυγοι/σύντροφοι, με ιδιοκτησιακής κοπής αντίληψη, είχαν διαφορετικά «σχέδια».
Είναι αλήθεια ότι για πολλές από τις παθογένειες που κατατρέχουν την ελληνική έννομη τάξη, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι ο Ποινικός Κώδικας έχει την απάντηση. Αυτό δεν είναι αληθές, ενίοτε δε συσκοτίζει και τη συζήτηση. Τα δικαστήρια, σε σύγχρονα και φιλελεύθερα κράτη, απονέμουν το δίκαιο, δεν αντιμετωπίζουν το έγκλημα. Εντούτοις, η συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» διατηρεί μία ιδιαίτερη σημασία, που πρέπει να λάβουμε, ιδίως υπό το βάρος των αλλεπάλληλων περιστατικών των τελευταίων ετών, υπόψη μας. Και αυτό διότι οι κώδικες δεν είναι αποστεωμένοι κανόνες δικαίου ανεπίδεκτοι τροποποιήσεων, αλλά κείμενα που καλούνται να αφουγκραστούν νέες κοινωνικές πραγματικότητες, μακριά πάντοτε από αντιλήψεις που θέλουν να καταστήσουν την ποινική δικαιοσύνη τμήμα του κοινού περί δικαίου αισθήματος.
Η νομική κατοχύρωση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας είναι η μόνη και ίσως η ασφαλέστερη οδός για την πάταξη της ιδιοκτησιακής αντίληψης στο σώμα, στις πεποιθήσεις και τελικώς στη ζωή της γυναίκας. Μιας αντίληψης που οδηγεί πολλές φορές συντρόφους ή πρώην συντρόφους μετά από αλλεπάλληλες κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμη και στη φυσική εξόντωση της γυναικείας υπόστασης ακριβώς επειδή είναι γυναίκες.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και εξελίξεις που εκτείνονται πέρα από τη δική μας έννομη τάξη, όπως δηλαδή το γεγονός ότι η γυναικοκτονία είναι ένας όρος με διεθνή εμβέλεια, που έχει υιοθετηθεί από κορυφαία θεσμικά όργανα μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η νομική αντιμετώπιση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με όρους επιβαρυντικής περίστασης ανθρωποκτονίας αλλά και εν γένει των εγκλημάτων με σεξιστικά χαρακτηριστικά, αποκλείοντας την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων κατά την επιμέτρηση της ποινής, είναι ένα θεμελιώδες αίτημα για την ουσιαστική προάσπιση του γυναικείου φύλου.
Η Πολιτεία απέναντι στο φαινόμενο των κακοποιητικών συμπεριφορών που πολλές φορές έχουν για κατάληξη τη δολοφονία πρέπει να δράσει άμεσα, με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, χωρίς μικροψυχία, προκειμένου να αποτρέψει προδιαγεγραμμένα μελλοντικά εγκλήματα. Τα θύματα είναι πολλά και το αίτημα για δράση επιτακτικό.
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος
Latest News
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις