Παρά τα κέρδη κατά περισσότερο από 200% το τελευταίο 12μηνο η Eurobank Equities συστήνει «αγορά» για την μετοχή της ΔΕΗ αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 11,6 ευρώ (από 10 ευρώ προηγουμένως), καθώς υπολογίζει την Αξία της Επιχείρησης ( EV) στα 6,6 δισ. ευρώ με στόχο τον δείκτη EV / EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ) στο 7,2, από 6,7 φορές για το 2021 και 6 για το 2022 που είναι η σημερινή αποτίμηση. Η χρηματιστηριακή προβλέπει πως το 2021 η ΔΕΗ θα σημειώσει κύκλο εργασιών 4,83 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 896 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η AXIA Research (Axia Ventures Group), η οποία είχε συστήσει από τον Νοέμβριο του 2019 ως το απόλυτο «turnaround story» τη μετοχή της ΔΕΗ, επαναδιατύπωσε πρόσφατα τη σύσταση «αγοράς» αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 15,10 ευρώ, έναντι πάντως τιμών-στόχων 13,6 ευρώ από την Optima Bank και 13 ευρώ από τη Euroxx Securities. H ΔΕΗ σημείωσε καθαρά κέρδη 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι ζημιών ύψους 1,69 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019, χάρη στο χαμηλότερο κόστος ενέργειας για τις μονάδες παραγωγής της.

Με κέρδη 700% από τα χαμηλά στις αρχές Μαΐου του 2019 (1,3 ευρώ) και με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας από τα 300 εκατ. ευρώ να ξεπερνά πλέον τα 2,1 δισ. ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ αναδεικνύεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «turnaround stories» της ελληνικής αγοράς. Η μετοχή της εταιρείας, που παραμένει ένα από τα πλέον «πολιτικά χαρτιά», διακινούνταν ιστορικά με «έκπτωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωναν στην τιμή της το ρίσκο των συνδικαλιστικών και πολιτικών παρεμβάσεων, καθώς οι αποκαλούμενοι stakeholders (σημαντικοί μέτοχοι) παρέμεναν στο περιθώριο, ενώ οι φορολογούμενοι «επενέβαιναν» πάντα σε δύσκολες στιγμές για να ισορροπήσουν τον ισολογισμό της κατά τ’ άλλα εισηγμένης επιχείρησης.

Στις αρχές του Μαΐου του 2019 πάντως οι πολιτικές παλινωδίες της τότε κυβέρνησης, τα αρνητικά αποτελέσματα και η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τον ισολογισμό του 2018 θορύβησαν την αγορά θεωρώντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα οδηγούνταν σε 12-18 μήνες σε κατάρρευση. Η νέα διοίκηση, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πλάνο μετασχηματισμού της επιχείρησης, ενώ θετικό καταλύτη για τη μετοχή αποτελεί και η πώληση του 49% του κλάδου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) της επιχείρησης.

Επιπρόσθετα, καθώς ο βασικός στρατηγικός στόχος παραμένει η υιοθέτηση ενός «πράσινου» επιχειρηματικού μοντέλου, η εταιρεία καταργεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις λιγνίτη νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και μετατοπίζει το μείγμα παραγωγής ενέργειας προς τις ΑΠΕ, μετά και τη συμφωνία της με την RWE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ