«Ξαναζεσταίνεται» η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία στην ευθεία για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφορικά με το περίφημο φρένο χρέους, ένα θέμα που έχει διχάσει και τον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό δεδομένου πως οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν εναντιωθεί σε κάθε συζήτηση περί τροποποίησης ή κατάργησης του, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν κρατήσει πιο μετριοπαθή στάση.

Ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ, σε σημερινή συνέντευξη του, τάχθηκε ανοιχτά με το πλευρό των… γερακιών που θεωρούν πως το φρένο χρέους μπορεί να επανέλθει ήδη από το 2023 αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο Καγκελάριο του SPD, Όλαφ Σολτς.

«Πιστεύω ότι ο στόχος της υποβολής ενός ισοσκελισμένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ο οποίος να μην χρειάζεται να βασισθεί στον κανόνα εξαίρεσης του Συντάγματος, θα είναι εφικτός το 2023 ή το 2024. Θα χαιρόμουν αν ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών (ήτοι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς) υποβάλει έξυπνες προτάσεις για το 2023 σχετικά με το πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στην συμμόρφωση με το φρένο χρέους αντί να σκέφτεται ξανά και ξανά σχέδια αύξησης φόρων», δήλωσε ο Άλτμαϊερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Η συντηρητική συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έχει απορρίψει κάθε συζήτηση περί νέας αναβολής στην εφαρμογή του ορίου για το χρέος, πόσο μάλλον για κατάργηση του όπως ζητούν οι Πράσινοι και η Αριστερά, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν υιοθετήσει πιο μετριοπαθή στάση δηλώνοντας ανοιχτοί στο να συζητήσουν νέα αναβολή του μέτρου για μερικά ακόμη χρόνια.

«Το φρένο χρέος πρέπει να τηρηθεί από το 2023. Η εξαίρεση δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί. Μέχρι στιγμής, ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε θέσει το στόχο της συμμόρφωσης με τον κανόνα του φρένου χρέους σε δύο χρόνια. Το Σύνταγμα επιτρέπει μια εξαίρεση για φυσικές καταστροφές ή για εξαιρετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Η πανδημία του κορωνοϊού εμπίπτει σαφώς σε αυτήν και η εξαίρεση για το 2020 έως το 2022 δικαιολογείται σαφώς. Αυτό δεν ισχύει όμως για την προστασία του κλίματος. Το κράτος είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις προκλήσεις της προστασίας του κλίματος χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει σε έκτακτα χρέη. Το υπερβολικό εθνικό χρέος περιορίζει επίσης την ελευθερία των μελλοντικών γενεών», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής θεμάτων προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Έκαρντ Ρέμπεργκ, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Πάντως, αναφορικά με την πιθανότητα νέων φοροαπαλλαγών, όπως έχουν ζητήσει οι Φιλελεύθεροι του FDP, ο κ. Άλτμαϊερ δήλωσε πως δεν βλέπει να υπάρχουν τα περιθώρια. Μάλιστα, όπως σχολίασε επικριτικά «Γι ‘αυτό και το FDP είναι διατεθειμένο να αναστείλει το φρένο χρέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος για την εξυπνάδα αυτής της πρότασης, διότι σε αυτήν την πλειοδοσία προσφορών (λόγω εκλογών), ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα, το FDP δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ή την Αριστερά μακροπρόθεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ