Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού δήλωσε, ενώ μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει το 1,9 εκατ. ολοκληρωμένων εμβολιασμών, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας», κάτι το οποίο, όμως, όπως διευκρίνισε, θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Σχετικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, τόνισε ότι ακόμη και με αυτά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, υπερτερούν τα οφέλη έναντι των κινδύνων, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και με βάση αυτά, προγραμματίζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι «χτίζουν» ανοσία εάν εμβολιαστούν με άλλο σκεύασμα στη δεύτερη δόση. Συνέστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν όλοι με το ίδιο σκεύασμα.

Αύριο η απόφαση του ΕΜΑ για τα παιδιά κάτω των 12

Για τον εμβολιασμό των εφήβων ανέφερε ότι αναμένεται αύριο Παρασκευή να έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ΕΜΑ) για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω με το εμβόλιο της Pfizer.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σάββατο ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 30-34 και ανάλογα με την ανταπόκριση θα ανοίξει και σε άλλες ομάδες. Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών θα μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 12-18, είπε.

Αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.

Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η συζήτηση έχει ανοίξει τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και αφορά εργαζόμενους που δεν εξαρτάται μόνο η δική τους υγεία αλλά και των ευπαθών ομάδων (οίκοι ευγηρίας, υγειονομικοί).

«Η συζήτηση έχει ανοίξει και το θέμα αναφορικά με την υποχρεωτικότητα έχει τεθεί», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα