H Ε.Ε. κινδυνεύει να μείνει πίσω στις προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, εκτός εάν προβεί στη θέσπιση νόμων για τη ριζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανιών χημικών και αιολικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για να καταστεί εφικτή μία τέτοια επέκταση, όπως αναφέρουν οι Financial Times, καθίσταται αναγκαία η αναδιοργάνωση των εθνικών πολιτικών της και η επίτευξη συνοχής στις επενδύσεις της για την ενέργεια, τονίζουν ο Μάρτιν Μπρούντερμιλερ, πρόεδρος της BASF κκαι ο Αντρέας Νάουεν, CEO της Siemens Gamesa Renewable Energy.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές, με σκοπό τη μείωση εκπομπών ρύπων από τα εργοστάσιά τους, αφήνοντας πίσω τους την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει διότι η τελευταία δεν ακολουθεί μία κοινή πολιτική, αλλά κάθε κράτος μέλος της έχει τη δική του εθνική πολιτική, καθιστώντας, έτσι, πιο δύσκολο τον συντονισμό τους.

Παρόλο που η ΕΕ, σήμερα, είναι «πιο πράσινη από ποτέ» υποστηρίζει ο Nauen, η επέκταση αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη δεν προχωράει με τους ρυθμούς που χρειάζεται, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030.

Οι Μπρούντερμιλερ και Νάουερ αναφέρθηκαν στο ζήτημα αυτό λίγες εβδομάδες πριν τις νέες προτάσεις που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες για την μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40%.  Οι προτάσεις αυτές αφορούν το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων σε τομείς όπως η θέρμανση και τα αυτοκίνητα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τις βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας και τις εισφορές άνθρακα για τις εισαγωγές.

Και τα δύο στελέχη δήλωσαν ότι νέες μορφές βιομηχανικής συνεργασίας είναι απαραίτητες, τόσο μεταξύ των διαφόρων τομέων όσο και μεταξύ προμηθευτών και πελατών, για την επίτευξη του νέου στόχου εκπομπών. Ωστόσο, εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν την ουσιαστική αλλαγή στην προσέγγιση της Ευρώπης για την παροχή κινήτρων, με σκοπό την καινοτομία, στις κρατικές ενισχύσεις που εξακολουθούν να κατανέμονται σε εθνικό επίπεδο και στο κόστος μετάβασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως