Στο σύνολο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου απλώθηκαν οι αρχικές πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ στη συνέχεια γενικεύθηκαν, προκαλώντας απώλειες στις περισσότερες μετοχές του FTSE25. Οικοδομήθηκε έτσι μια διόρθωση εν μέσω ανόδου στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και απωλειών, στην έναρξη τουλάχιστον, των συναλλαγών στη Wall Street.
Αναζητήθηκε η ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση για τις περισσότερες μετοχές της αγοράς, σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε απώλειες της τάξης 0,5% με κίνηση μεταξύ των 921,5 και 923,5 μονάδων, αλλά η εκτίμηση για καθοδικό άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στα 20 blue chip ως το τελευταίο 15λεπτο, όταν ξεκίνησαν κινήσεις «εξωραϊσμού» της εικόνας στο κλείσιμο.
Εκτός της ΑΛΦΑ, απώλειες της τάξης του 3% εμφάνισαν η ΠΕΙΡ μαζί με την ΕΤΕ, ενώ τις μεγαλύτερες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με πτώση 8,05%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 920,03 μονάδες με απώλειες 0,78%.
Στις δημοπρασίες για τον ορισμό του κλεισίματος μετοχών και δεικτών ο συνολικός τζίρος αυξήθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 68,7 εκατ. ευρώ.
Η αξία των πακέτων διαμορφώθηκε στα 15,589 εκατ. σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ και ΚΡΙ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 64,626 δισ. ευρώ.
Πτώση σημείωσε και η πλειονότητα των μετοχών. Συγκεκριμένα, 44 μετοχές ενισχύθηκαν, 68 κατέγραψαν απώλειες και 23 παρέμειναν σταθερές.
Στο τελικό αποτέλεσμα συνέβαλαν η μείωση των απωλειών της ΑΛΦΑ που έχανε λίγο πριν το φινάλε περίπου -3,5% αλλά έκλεισε στο -2,63%, καθώς και τα κέρδη της ΕΥΡΩΒ που προέκυψαν όπως και των ΕΛΠΕ και ΤΕΝΕΡΓ στις δημοπρασίες. Αυτά υπογραμμίζουν τη μέριμνα των ισχυρών διαχειριστών χαρτοφυλακίων να μαζέψουν την προσφορά στα χαμηλά και να κρατήσουν την αγορά σε επίπεδα άνω των 920 μονάδων. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επηρεασμένος από τον ΔΤΡ και τις πιέσεις που προκάλεσαν απώλειες μετά τις δημοπρασίες σε 16 blue chip εμφάνισε μεταβολή -0,89% καταλήγοντας στις 2234,00 μονάδες.
Τη διαπραγμάτευση σφράγισε για πρώτη μέρα η σταθερά καθοδική πορεία του μέσου όρου, που προέκυψε από ήπιες αρχικά πιέσεις στα καθοδικά blue chip, αλλά η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών για ικανοποιητικό πλήθος blue chip διεύρυνε πτωτικά την ημερήσια διακύμανση. Ήταν εύρους 9 μονάδων και δεν προκάλεσε υπολογίσιμα κέρδη παρά μόνο στις ΦΡΛΚ και ΟΤΕ τις μετοχές που ήταν στις πτωτικές με απώλειες άνω του -1% τη Δευτέρα. Ξεχώρισαν επίσης για την πτώση τους πάνω από -2,0% οι ΛΑΜΔΑ ΑΡΑΙΓ ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΠΕΙΡ. Ωστόσο ώθησε ψηλότερα τον 25άρη από τις Τράπεζες η ΕΥΡΩΒ και η φυγή από το ρίσκο αφορούσε τελικά 16 από τα blue chip, ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους τα πτωτικά ήταν 20. Δεν υπήρξε συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές άνοιξαν και συνέχισαν αρχικά με ενθουσιασμό ανοδικά και επίσης συντονισμένα, η τιμή των βασικών τους δεικτών αποκλιμακώθηκε χωρίς όμως να ανατραπεί πλήρως η ανοδική τους δυναμική. Εδώ, το ανώτερο ορίστηκε με τη συμπλήρωση λιγότερων από 30 λεπτά. Το κατώτερο σημειώθηκε την τελευταία μισή ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ήταν χαμηλότερα από τις 920 μονάδες.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 926,31, με πτώση 0,98 μονάδων σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με πλάγια τάση που όρισε το ανώτερο στις 927,56 μονάδες (στις 10:54). Στη συνέχεια κυριάρχησε η προσφορά μετοχών με οδηγό τις εντολές πώλησης για την ΑΛΦΑ που παρέσυρε σε κάθοδο και τις υπόλοιπες τράπεζες και τις περισσότερες μετοχές του 25άρη. Το χαμηλότερο ημέρας εμφανίστηκε στις 16:48 και ήταν οι 918,71 μονάδες, έναντι 922,30 μονάδων στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Η αγορά σφραγίστηκε από την πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών σε ζώνη τιμών πάνω από τις 921 μονάδες ως την ώρα που άνοιξαν πτωτικά τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης αν και στην Ευρώπη οι μετοχές κρατούσαν ψηλότερα από τα επίπεδα του κλεισίματος της Δευτέρας.
Από τα blue chip ξεχώρισαν οι ΦΡΛΚ +1,37%, ΟΤΕ +1,16% και ΜΠΕΛΑ +0,45%, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8,05%, ΠΕΙΡ -3,47%, ΕΤΕ -2,92% ΑΛΦΑ -2,63% ΑΡΑΙΓ -2,18% και ΛΑΜΔΑ -2,06%.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα