Με τα futures για τους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,20% οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τον χρησμό της Fed αλλά και τα αποτελέσματα της SAP γίγαντα στον τομέα του software και της SQN που δραστηριοποιείται βιομετρία. Η διαβεβαίωση της Fed, της ισχυρότερης δηλαδή Κεντρικής Τράπεζας στον κόσμο την πολιτική της οποίας ακολουθούν αργά ή γρήγορα οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες, ότι οι τιμές αυξάνονται παροδικά, σε συνδυασμό με την πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα βοήθησαν στην ανακούφιση των επενδυτών. Στους κόλπους της επενδυτικής κοινότητας είχαν παρουσιαστεί ανησυχίες από την εκτίναξη του πληθωρισμού και πολλοί φοβήθηκαν μήπως η πρόσφατη αύξησή του θα προκαλούσε γρηγορότερα από το αναμενόμενο την μείωση του προγράμματος της υπέρ χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής της.

Το μείγμα των σημείων συμφόρησης από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας και η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας προκάλεσε τον Μάιο το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα του πληθωρισμού σε βάθος περίπου 13 χρόνια. Οι εργοδότες αυξάνουν τους μισθούς καθώς ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τους λιγοστούς διαθέσιμους εργαζόμενους ενώ οι λιανοπωλητές έχουν περιορισμένα αποθέματα λόγω καθυστερήσεων στη ναυτιλία και στην παραγωγή.

Στο άνοιγμα ο DAX κέρδιζε +0,17%, ο CAC40 +0,29%, ο IBEX + 0,45%, ο FTSE100 +0,27%. Δικαιώνοντας τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με άνοδο +0,21% με μεγάλη πιθανότητα να κάνει εννέα τους κρίκους της ανοδικής του αλυσίδας. Οι μετοχές που ξεχώρισαν με το καλημέρα ήταν της SAP που υποχωρούν -0,70% και η CD Projekt εταιρία για video games που κερδίζει +4,08%. Η εξασθένιση των αρχικών κερδών στον DAX υπογραμμίζει την ευαισθησία των επενδυτών στις τελευταίες μέρες έναντι των οικονομικών εξελίξεων στην ατμομηχανή της ευρωζώνης και στην βαρύτητα της SAP στον δείκτη.

Η Fed που συνεδριάζει από χθες, σήμερα θα βρεθεί υπό τον έλεγχο για την ανάλυση κάθε λέξης της δήλωσής της μετά τη συνεδρίαση. Καθώς αγοράζει 80 δις δολάρια σε ομόλογα και 40 δις από τίτλους με υποθήκη ασκώντας πτωτική πίεση στο κόστος δανεισμού για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Οι συζητήσεις σχετικά με τη μείωση αυτών των αγορών ανά μήνα είναι πιθανές στη συνάντηση της FOMC αυτής της βδομάδας.

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν στην μονιμότητα των πληθωριστικών πιέσεων μετακινούνται συνήθως σε ομάδες αξιών που ευνοούνται στις εποχές με υψηλό πληθωρισμό όπως τα Υλικά και η ενέργεια και σε μετοχές εταιριών που έχουν τη δυνατότητα να τιμολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους χωρίς εμπόδια. Αντίθετα οι value stocks επωφελούνται από μια ευρεία οικονομική ανάπτυξη που δεν μειώνεται από τις απότομα αυξανόμενες τιμές.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα* των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:
Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδο του κατά +0,36% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,61% στις 10:15 δική μας ώρα. Ο DAX είχε κέρδη +0,10% αφού ενισχύθηκε την Τρίτη +0,36%, ο CAC έχει κέρδη +0,20% με μεταβολή +0,35% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με οριακές άνοδο +0,46% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -0,54%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,32% με επίδοση την προηγούμενη -0,08%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,11% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 ώρα Ελλάδας +0,32%.
*Η αναφορά περιλαμβάνει για τη διευκόλυνση της σύγκρισης με το άμεσο παρελθόν την επίδοση της περασμένης συνεδριάσεως για κάθε δείκτη.

Οι συναλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά ασταθείς σήμερα πριν από την εμφάνιση του πρόεδρου της Fed Jerome Powell, καθώς οι προβλέψεις από τα μέλη της Fed μπορεί να διαβαστούν ως υπέρ της σύσφιξης, ενώ η συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο πιθανότατα να ακουστεί υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Το κλειδί θα είναι οι προβολές των μελών της Fed, ή οι κουκκίδες (dots plots), για τα επιτόκια και για το αν αυτή τη φορά θα δείξουν πιο έντονα την προσδοκία τους για άνοδο των επιτοκίων το 2023. Προηγουμένως μόνο 7 στους 18 είχαν δει μια τέτοια κίνηση. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κάποια ανοδική πορεία στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος και το επόμενο, δεδομένων των δύο τελευταίων μετρήσεων σχετικά με τις τιμές καταναλωτή που εξέπληξαν για την υψηλή μέτρηση τους. Η τελευταία έρευνα της BofA για τους διαχειριστές κεφαλαίων υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές. Περίπου το 72% δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός, ενώ μόνο το 23% τον θεωρούσε μόνιμο.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,27% ή 94,42 μονάδες στις 34.299,33, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,2% στις 4.246,59 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,71% στις 14.072,86 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (+2,1%) και American Express (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (-1,7%) και Salesforce.com (-1,5%).
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,11% στις 458,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,36% στις 7.172,48 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,36% στις 15.729,52 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,35% στις 6.639,52 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε οριακά -0,08% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη έπεσε κατά -0,54%.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν σήμερα με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί για τυχόν υπαινιγμούς από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι υψηλές αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων βασίζονται πάρα πολύ στην ατελείωτη προσφορά εξαιρετικά φθηνών κεφαλαίων. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 9:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,45% ευρισκόμενος στις 700,66 μονάδες, ενώ τα κινεζικά blue chip έπεσαν -1,67%. Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε -0,51%, αλλά οι μετοχές της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν 0,62% σε νέο ρεκόρ υψηλών μετά από πέντε μήνες προσπάθειας.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα για σήμερα που θα επηρεάσουν

11:00 E19: Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Elderson μιλά στο κοινό διαδικτυακό συνέδριο EBRD και ECB
12:00 E19: Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ de Guindos μιλά διαδικτυακά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει ο Fundación Civismo
21:00 ΗΠΑ: Απόφαση της FOMC επί του επιτοκίου της Fed
21:30 ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Fed Powell δίνει συνέντευξη τύπου
09:00 UK: Πληθωρισμός Μαΐου (0,7) 0,2 (1,0) 0,7 (1,6) 0,4 (2,0) (1,8)
07:00 UK: Δομικός Πληθωρισμός Μαΐου Core CPI
15:00 Πολωνία: Δομικός Πληθωρισμός Μαΐου CPI core
15:30 ΗΠΑ: Άδειες νέων οικοδομών για τον Μάιο
15:30 ΗΠΑ: Τιμές προϊόντων εισαγωγής του Μαΐου
15:30 ΗΠΑ: Τιμές εισαγωγής εκτός πετρελαίου
19:00 Ρωσία: Βιομηχανική παραγωγή Μαΐου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές