
Καμπάνια για την πρόληψη των ατυχημάτων – πολλές φορές θανατηφόρων – που προκαλούνται από την κακή χρήση των αγροτικών μηχανημάτων ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων, με τίτλο «ΑΓΡΟ-SOS! Προς Οδηγούς Αγροτικών Μηχανημάτων»
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων, κυκλοφόρησε αφίσα με βασικές οδηγίες προς τους χειριστές αγροτικών μηχανημάτων κατά βάση γεωργούς. Ενεργή συμμετοχή και στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία του Συνδέσμου παρέχει η ΚΕΟΣΟΕ, προκειμένου να διαδοθεί η καμπάνια αυτή.
Προκειμένου λοιπόν, να προληφθούν τα ατυχήματα, οι γεωργοί καλούνται να:
• Βάλουν τρίγωνη αντανακλαστική πινακίδα. Έτσι βοηθούν τους οδηγούς που ακολουθούν να καταλάβουν ότι προπορεύεται αργοκίνητο όχημα και να λάβουν τα μέτρα τους.
• Ελέγξουν ότι λειτουργούν σωστά όλα τα φώτα και ότι δεν καλύπτονται από λάσπες ή σκόνη.
• Προσέξουν το ρυμουλκούμενο όχημα. Να βάλουν οπωσδήποτε φώτα και μεταλλικά ή αυτοκόλλητα αντανακλαστικά. Αν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για τα αντανακλαστικά, να βάλουν φάρο, ώστε να βοηθήσουν τους άλλους οδηγούς να προλάβουν να δουν και να καταλάβουν τον όγκο που πιάνει το γεωργικό μηχάνημα.
• Σβήσουν οπωσδήποτε τους λευκούς προβολείς εργασιών πριν βγουν στο δρόμο. Όταν οι λευκοί προβολείς είναι αναμμένοι οι οδηγοί που ακολουθούν νομίζουν ότι το γεωργικό μηχάνημα κινείται στο αντίθετο και όχι στο ίδιο ρεύμα κι επιπλέον τυφλώνονται προσωρινά.
• Ελέγξουν τα ελαστικά για λάσπες και χώματα πριν βγουν στο δρόμο. Αν μείνουν στο δρόμο μπορεί να ανατρέψουν οχήματα και ειδικά τα δίκυκλα.
Επιπλέον οι ιδιοκτήτες γεωργικών μηχανημάτων δεν πρέπει:
• Σε καμία περίπτωση να αφήσουν άπειρους οδηγούς χωρίς δίπλωμα για τρακτέρ να οδηγήσουν το όχημα. Πολλά θανατηφόρα περιστατικά καταγράφονται σε «έκτακτες περιπτώσεις» στις οποίες δίνουμε το όχημα σε τρίτους, είτε για δική τους ευκολία είτε για δική τους εξυπηρέτηση.
• Να μην αφήσουν ποτέ ανήλικους να οδηγήσουν το όχημα. Λόγω της ηλικίας και της απειρίας τους αδυνατούν να εκτιμήσουν τους κινδύνους με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές ανατροπές με οδηγούς παιδιά.
• Να τοποθετούν συνεπιβάτες και ειδικά παιδιά αν δεν υπάρχει ειδικό κάθισμα. Σε ένα απότομο φρενάρισμα, μια λακκούβα ή στροφή μπορεί εύκολα να χαθεί η ισορροπία.
• Να οδηγούν κουρασμένοι ή μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Απαιτείται να βρουν λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν ή να συνέλθουν ώστε να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.
Τέλος οι ιδιοκτήτες γεωργικών μηχανημάτων προτρέπονται να μην ξεχνούν, ακόμη και όταν οδηγεί άλλος το όχημά τους, ότι είναι νομικά και ηθικά υπεύθυνοι.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση