Φορολογικές ανάσες δίνει φέτος η Εφορία σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Επτά στα δέκα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ ένας στους τέσσερις καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2020, της πρώτης χρονιάς της πανδημίας.

Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και το «κουρεμένο» φοροπέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους «ξεφουσκώνουν» φέτος τον λογαριασμό της Εφορίας.

Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίοι βλέπουν το εκκαθαριστικό σημείωμα να γράφει λιγότερο φόρο σε σχέση με αυτό που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια ή ακόμα και επιστροφή φόρου.

Αν και ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται αργά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 846.404 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ., τα 1.146.319 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν (για κάθε σύζυγο εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό) δείχνουν τα εξής:

Το 26,45% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Συγκεκριμένα, για 303.164 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 166,03  εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 550 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε περίπτωση  εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

Το 56,71% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα, 650.037 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο έδειξαν ότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Για το 16,85% των φορολογουμένων ή 193.118 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

335.651 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.

82.923 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους. Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.

Εντυπο Ε3

Ειδικά για τη συμπλήρωση του Ε3 από τους επαγγελματίες η ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι:

Επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καταχωρίζονται στον πίνακα Ζ3 στους κωδικούς 196, 296, 396 ή 496 κατά περίπτωση και μεταφέρονται στον πίνακα Ζ1 στα «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη» στους κωδικούς 170, 270, 370 και 470 αντίστοιχα.

Στον νέο κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3 προσυμπληρώνεται για πληροφοριακούς σκοπούς το συνολικό ποσό της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.