Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε τους επενδυτές ότι κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, θα πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές στην καθοδήγηση που δίνει η τράπεζα στην αγορά σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης νομισματικής πολιτικής.

Ένα από τα σημεία με αυξημένο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα αφορά στο υφιστάμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ στo πλαίσιo του «QE Πανδημίας» το οποίο θα διαρκέσει «τουλάχιστον» μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια μετάβαση με κάποιο πρόγραμμα «σε νέα μορφή», αλλά ακόμη δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία. Πάντως χάρη και στο πρόγραμμα αυτό, οι ξένοι επενδυτές ομολόγων, αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως να έχει ντε φάκτο την «επενδυτική βαθμίδα».

Η Société Générale, θεωρεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ ως προς την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την πανδημία, θα μπορούσε να επηρεάσει και την στάση των οίκων αξιολόγησης όσον αφορά την απόκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» από την χώρα μας.

Το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας εξάλλου παραμένει χαμηλό εξαιτίας της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ). Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ήδη ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των ελληνικών τίτλων που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναμένεται να κρατήσει το κόστος χρηματοδότησης σε ιστορικά χαμηλά τουλάχιστον έως τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Με τα ελληνικά ομόλογα να μην είναι επιλέξιμα στο κλασικό πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, η απόφαση σχετικά με την συνέχιση ή όχι των αγορών ελληνικών ομολόγων θα επηρεάσει τόσο το κόστος χρηματοδότησης όσο και την αξιολόγηση, της ίδιας της χώρας, τονίζει η γαλλική τράπεζα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την γαλλική τράπεζα, «κλειδί» για την αξιολόγηση της χώρας θα διαδραματίσει και η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια το διάστημα 2021-2026) που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις βασικές προκλήσεις της οικονομίας που αφορούν στα υψηλά επίπεδα του χρέους, στους υψηλούς δείκτες κόκκινων δανείων και στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας.

Να σημειωθεί πως σήμερα το βράδυ η Fitch, ανακοινώνει την νέα αξιολόγηση της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο οίκος δίνει  σήμερα (μαζί με την S&P) την καλύτερη βαθμολογία για την Ελλάδα η οποία απέχει δύο σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα», κάτι που περιορίζει τις πιθανότητες έκπληξης.

To τελευταίο σκαλοπάτι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση των εξελίξεων πάντως οι επόμενες αναβαθμίσεις έως ένα σκαλοπάτι πριν την «επενδυτική βαθμίδα» θα είναι σχετικά εύκολες. Ωστόσο, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν τον τελικό στόχο, θα επέλθει μόλις η χώρα και το τραπεζικό της σύστημα «αλλάξουν» ουσιαστικά σελίδα, μέσω και της οριστικής εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου, της επαναφοράς του επιπέδου των κόκκινων δανείων σε εύλογα επίπεδα, καθώς και της πλήρους εφαρμογής του νέου πτωχευτικού δικαίου, ώστε να καθαρίσουν οι ισολογισμοί, αλλά και οι επιχειρήσεις-«ζόμπι» και τα εγκλωβισμένα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν αλληλένδετα προβλήματα, που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία.

Αξιωματούχοι, θεωρούν εφικτή την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο μισό του 2023.

Η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν, η ΕΚΤ αναθεώρησε την νομισματική της πολιτική εγκαταλείποντας  τον παλαιό στόχο για πληθωρισμό πολύ κοντά αλλά χαμηλότερα του 2% και υιοθετώντας αυτόν του συμμετρικού πληθωρισμού στο 2% μεσοπροθέσμως. Σύμφωνα με το ΔΣ το νέο καθεστώς θα επιτρέπει την για κάποια μεταβατική περίοδο ανοχή του πληθωρισμού σε επίπεδα ανώτερα του 2%. Το 2% δεν θα αποτελεί δηλαδή ανώτατο ανεκτό επίπεδο αλλά συμμετρικό στόχο.

Η εντατική και επίμονη χρήση μέτρων νομισματικής χαλάρωσης όπως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (APP), οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης τραπεζών (TLTRO) και η διατύπωση ενδείξεων για την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, θα συνεχίσει να ακολουθείται και να θεωρείται κατάλληλη.

Στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής, η ΕΚΤ θα αναπτύξει νέα μοντέλα ανάλυσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Θα αναπτύξει πειραματικούς δείκτες που αφορούν εργαλεία πράσινης χρηματοδότησης, το ενεργειακό αποτύπωμα χρηματ/κών ιδρυμάτων και την έκθεση σε φυσικούς κινδύνους επηρεασμένους από το κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές