Η NortonLifeLock και η εισηγμένη στη Βρετανία Avast κατασκευάζουν λογισμικό που προστατεύει τους netizens (του πολίτες του διαδικτύου) από κυβερνοαπειλές. Υπό αυτή την έννοια, είναι ειρωνικό ότι η πιθανή προσφορά εξαγοράς της Avast από τον μεγαλύτερο αμερικανικό όμιλο του χώρου είναι τόσο μπλεγμένη με ευπάθειες.
Υπάρχει καθαρή λογική πίσω από τις συζητήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσαν και οι δύο εταιρείες σε ξεχωριστές δηλώσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η Avast με αξία στα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια πριν δημοσιευτεί η είδηση, αφήνει το δημοφιλές της λογισμικό κυβερνοασφάλειας ενώ βγάζει χρήματα πουλώντας αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά και προωθώντας τα προϊόντα άλλων εταιρειών.
Αναλύοντας την είδηση το Reuters Breakingviews υπενθυμίζει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Norton, Vincent Pilette, σχεδιάζει εδώ και καιρό την είσοδο στην αγορά του freemium λογισμικού. Αρχικά εξαγόρασε την ανταγωνιστική προς την Avast, Avira έναντι του ποσού των 360 εκατομμυρίων δολαρίων, τον περασμένο Δεκέμβριο. Μία εξαγορά της Avast θα επέτρεπε στη NortonLifeLock να διεισδύσει με αξιώσεις σε μία δεξαμενή 435 εκατομμυρίων χρηστών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews, εάν η Norton προσφέρει ένα τυπικό 25% premium για κάθε μετοχή της Avast, η εξαγορά θα ανέλθει σχεδόν στα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Σε αντάλλαγμα, η Norton θα αποκτούσε μία επιχείρηση που αναμένεται να έχει 595 εκατομμύρια δολάρια λειτουργικά κέρδη μετά από τρία χρόνια, χρησιμοποιώντας τη μέση εκτίμηση της Refinitiv. Με έκπτωση φόρου 20% η Norton θα κέρδιζε μια ελάχιστη απόδοση 5% επί του επενδυμένου κεφαλαίου.
Για να φτάσει αυτό το ποσοστό έως και το 8%, που ισοδυναμεί με το κόστος κεφαλαίου της Avast, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, ο Pilette θα πρέπει να αυξήσει τα λειτουργικά κέρδη κατά 360 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα μάξιμουμ 10% των εσόδων των δύο εταιρειών για το 2021. Οι αναλυτές της Berenberg εκτιμούν ότι η συγχώνευση θα μπορούσε να μειώσει τα έξοδα πωλήσεων και μάρκετινγκ κατά 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι οι «ενισχυτές» εσόδων θα πρέπει να αντισταθμίσουν τη διαφορά.
Επιπλέον, δύσκολο θα είναι και για τους διαχειριστές κεφαλαίων στη Βρετανία να αποδεχτούν μετοχές της Norton, που είναι εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, ειδικά από τη στιγμή που η αξία των μετοχών της μειώθηκε κατά 4%, μετά την είδηση της σχετικής συμφωνίας.
Ωστόσο, η Norton δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφέρει χαρτί: μια συναλλαγή σε μετρητά με το ίδιο ασφάλιστρο 25% θα ωθήσει το καθαρό χρέος της νέας εταιρείας σε μη αποδεκτό 6,4 φορές το EBITDA του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews. Ως εκ τούτου, μόλις το ένα τέταρτο της δαπάνης της Norton μπορεί να είναι σε μετρητά.
Τα ιδιωτικά κεφάλαια αποτελούν επίσης απειλή. Οι ειδικοί αγοράς λογισμικού όπως οι Thoma Bravo και Vista Equity Partners μπορεί να δελεαστούν από τους σχετικά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης της Avast. Μία αντί-προσφορά σε μετρητά θα μπορούσε να δοκιμάσει τις άμυνες τόσο της Norton όσο και της Avast.
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου