Μειώνεται το πλήθος του στρατοπέδου των αισιόδοξων στην αγορά της Αθήνας μαζί με τη μείωση του τζίρου. Ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις του Reuters είναι η εικόνα των μαγαζιών στη Μύκονο και οι τοποθετήσεις τουριστών και επιχειρηματιών που είναι πηγές σαφούς επιφύλαξης για την εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα, μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αρχίζουν να παίρνουν πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, με την Αγγλία να ειδοποιεί πως όσοι επιστρέφουν  από διακοπές σε Ισπανία και Ιταλία θα παραμένουν σε καραντίνα 10 ημερών. Αλλά και στις ΗΠΑ η πανδημία του Covid-19 έχει γίνει πανδημία των ανεμβολίαστων σύμφωνα μα δηλώσεις των αρμοδίων για την υγεία.

Η απουσία γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κλίμα στην αγορά συνολικά, αναγκάζει, να σχετίζονται οι προσδοκίες για άνοδο αποκλειστικά, με πιθανές θετικές εξελίξεις που θα αφορούν μεμονωμένες μετοχές του ταμπλό. Οι ελπίδες για αλλαγή του κλίματος εντοπίζονται στην περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που για την Αθήνα ξεκινά από τις 27  Ιουλίου και μετά, με πρώτη τη ΜΥΤΙΛ.

Ο Πέτρος Τσούρτης  από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.ανέφερε: Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 887 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 – 850 και 820 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 890 και 900 μονάδες. Το Χ.Α. δεν ακολούθησε και αυτή την εβδομάδα τις Διεθνείς Αγορές, καθώς συνεχίζονται οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις Εισηγμένες είτε μέσω της έκδοσης ομολόγων (ΔΕΗ, Motor Oil, Prodea Investments), ή μέσω Α.Μ.Κ. (Ελλάκτωρ). Η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει πρώτη αποτελέσματα στις 27 Ιουλίου. Επιπλέον, η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται στις 20 Ιουλίου, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους €0,47/μετοχή.

Οι ομολογίες της Lamda Development θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα 19 Ιουλίου, χωρίς το 2ο τοκομερίδιο. Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους Δικαιούχους των ομολογιών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021. Είμαστε θετικοί στα παρόντα, ή χαμηλότερα επίπεδα τιμών και χτίζουμε σταδιακά θέσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo και Εθνικής Τράπεζας. Ο κύριος κίνδυνος που υπάρχει αυτή την στιγμή, είναι να ξεκινήσει η διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές, μετά το πολύμηνο ράλι.

Το βασικό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν, η αποκλιμάκωση των όγκων και του τζίρου μετά την Τρίτη, με ταυτόχρονη πίεση σε επιμέρους τίτλους κυκλικά.  Έτσι, ενώ μόνο μια συνεδρίαση έφερε απώλειες του ΓΔ πάνω από -0,50% και οι υπόλοιπες τέσσερις αλληλοεξουδετέρωσαν το αποτέλεσμά τους, από τα blue chip, τις μετοχές των θεσμικών επενδυτών δηλαδή, μόνο πέντε εμφάνισαν κέρδη και από τα 20 πτωτικά τα 17 έχασαν περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη. Η δυναμική διαμορφώθηκε από την εισαγωγή των μετοχών της ΑΛΦΑ από την πρόσφατη ΑΚΜ, από την αποκοπή δικαιωμάτων στο μέρισμα για δεικτοβαρείς μετοχές και από την προσμονή της αξιολόγησης  της FITCH την Παρασκευή το βράδυ. Παράλληλα επανήλθε η ανησυχία για την μείωση του ΑΕΠ λόγω της μετάδοσης του covid-19 στην Ελλάδα και παγκόσμια.

Όσο για την αξιολόγηση της FITCH δεν πρόκειται να ωθήσει ψηλότερα, καθώς δεν περιέλαβε καμία από τις προσδοκώμενες από εγχώριους αναλυτές εκπλήξεις. Αναγνωρίζεται η αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα, το υψηλό χρέος της κυβέρνησης και το καθαρό εξωτερικό χρέος. Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το σοβαρό σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, παρά τους σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 9,7% του ΑΕΠ το 2020,

Για το 2021 η Fitch αναμένει έλλειμμα 9,5%. Άρα, αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για το έλλειμμα το 2021, από 7,2% τον Ιανουάριο. Βάσει του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, η στήριξη που σχετίζεται με την Covid-19 θα επιδεινώσει το έλλειμμα κατά 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ (8,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) το 2021. Στη συνέχεια, όμως, το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί το 2022 στο 4,8%.

Μια  απώλεια του ΓΔ της τάξης του -0,85% δεν είναι γεγονός που θα προκαλούσε απογοήτευση στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Ωστόσο οι τοποθετήσεις από το σύνολο των εγχώριων παραγόντων, στο τέλος της, δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “ Η τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν προϊδεάζει για βελτίωση των προοπτικών του Χ.Α., ενόσω συνεχίζονται οι εκροές από τις Αναδυόμενες Αγορές, όπου κατατάσσεται και η Ελλάδα”. Από τη Leon Depolas Sec. υπογράμμισαν: “Οι πιθανοί θετικοί καταλύτες, πλέον, θα έχουν να κάνουν με τις Εισηγμένες κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα να δίνεται περισσότερο αυξημένη βαρύτητα στις επιλογές τίτλων. Δεν αποκλείουμε περαιτέρω διολίσθηση του ΓΔΧΑ, η οποία όμως θα προσφέρει, σταδιακά, βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες σε ορισμένους τίτλους. Πιθανό επίπεδο η περιοχή των 820 μονάδων”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών