Η αισιόδοξη προσέγγιση στη δυναμική της αγοράς συνοψίζεται στην εξής τοποθέτηση: Η απότομη οπισθοδρόμηση του Γ.Δ. σε συνέχεια μιας παρατεταμένης συσσώρευσης με συναλλακτική καχεξία και απωλειών για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, είναι πιθανό να αποτελεί μια αρνητική υπερβολή.
Οι 820 μονάδες συνιστούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό οχυρό στήριξης, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, στον βαθμό που επανέλθει η διάθεση επαναπροσέγγισής τους. Γιατί το περιβάλλον στο εξωτερικό μπορεί να τροφοδοτήσει τις αγορές και πάλι με φοβικά σύνδρομα.
Tη βουτιά της Δευτέρας και τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Αθήνα σχολίασαν αναλυτικά οι εγχώριοι αναλυτές με τους υπόλοιπους να τονίζουν πως η στήριξη στις 831 μονάδες αξίζει να κρατηθεί χωρίς να δοκιμαστεί καθώς μετά ανοίγει ο δρόμος για τις 820 μονάδες. Με την ευκολία, δε, που ξεπεράστηκαν καθοδικά οι στηρίξεις μετά τις 866 μονάδες, στην τρέχουσα εβδομάδα, οι 800 δεν αποκλείονται από τις εκτιμήσεις αρκετών παραγόντων της αγοράς.
Ευτυχώς για εμάς, οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν ένα πολύ εντυπωσιακό ανοδικό ξεκίνημα. Έτσι δόθηκε η άνεση στους επενδυτές της Αθηναϊκής αγοράς να αφομοιώσουν τα αποτελέσματα μιας πτώσης που, καθώς κατηφόριζαν οι τιμές, σάρωσε πολλές στηρίξεις από τεχνικής πλευράς. Η αρχική φροντίδα ήταν προς τις Τράπεζες, αλλά και τα κέρδη στην ΕΕΕ συνέβαλαν στο να σταθεροποιηθεί η αγορά μεταξύ των 837 και 840 μονάδων.
Βεβαία ήταν η υποχώρηση της ΜΠΕΛΑ, αφού διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Παράλληλα δεν μπορούσαν να κρύψουν την διάθεση να σχηματίσουν θέση στη ΛΑΜΔΑ αρκετοί επενδυτές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ανοδικών blue chip μια μέρα μετά την ομαδική τους πτώση.
Θα λέγαμε πως οι κινήσεις στη χθεσινή διαπραγμάτευση δεν διαμορφώθηκαν από ιδιώτες επενδυτές, αλλά από επαγγελματίες διαχειριστές χαρτοφυλακίου.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ και με το αρνητικό οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC. Με τις κινήσεις των θεσμικών στη διάρκεια των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι ΕΛΠΕ και ΜΠΕΛΑ.
Την προέκταση που δόθηκε στα περιοριστικά στη διασκέδαση μέτρα ανέφερε σε σχόλιό του ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Το lockdown που αποφασίστηκε για τη Μύκονο το Σάββατο το μεσημέρι είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό του νησιού.
Επιπλέον, οι λόγοι που το υπαγόρευσαν (ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω του συνωστισμού στους χώρους διασκέδασης τις μεταμεσονύκτιες ώρες), είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανάλογες αποφάσεις και για άλλα νησιά.
Άρκεσε, ωστόσο, η αναγγελία της Μυκόνου για να πυροδοτηθεί κύμα πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο από επενδυτές εξωτερικού στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Αλλά παρά τον εντοπισμό της αρνητικότητας αυτών των εξελίξεων στην εκτίμησή του για την αγορά δεν λείπει η αισιοδοξία καθώς τόνισε ότι: Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί αναταράξεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς μεταφέρει χρονικά τα σενάρια υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, το βραχύβιο lockdown ενός ελληνικού νησιού δεν διαταράσσει το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας. Έστω και αν οι φετινές τουριστικές εισπράξεις δεν φτάσουν τελικά το 50% του ύψους που ήταν το 2019, δηλαδή περίπου 9 δισ. ευρώ.
Όσο για την μεγάλη εικόνα της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία θεωρεί πως και εκεί οι εξελίξεις δεν αξίζει να περάσουν απαρατήρητες: Οι πωλήσεις από τα σχέδια που πετυχαίνει η Lamda στο Ελληνικό επιβεβαιώνουν τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του έργου, έστω και αν η αμερικανική Mohegan μεταβιβάσει τη συμμετοχή της στο Καζίνο, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας για τον κλάδο στις ΗΠΑ όπου κυρίως δραστηριοποιείται.
Η Εγνατία Οδός κατακυρώνεται στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τίμημα ρεκόρ, ο Προκοπίου αναφέρεται σε κατασκευή πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας στο Σκαραμαγκά, η Prodea άντλησε 300 εκ. ευρώ για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων, η Hines πλειοδότησε για το Capsis Resort στην Κρήτη και ο Θεοδωρόπουλος απέκτησε ποσοστό στη Μεβγάλ προσβλέποντας στην εξωστρέφειά της, ενώ από το φθινόπωρο 4 νέες εταιρείες θα εισαχθούν στην κύρια και στην Εναλλακτική Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Εξελίξεις που σηματοδοτούν την ελπιδοφόρα επάνοδο σημαντικών επιχειρηματικών δράσεων.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα