Η παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό επηρεάζει διαφορετικά το ποσοστό απασχόλησης ανδρών και γυναικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2020, που δημοσιεύει η Eurostat.

Συνολικά, το 72,2% των γυναικών και το 90,0% των ανδρών με παιδιά ηλικίας 25-54 ετών απασχολούνταν στην ΕΕ το 2020.

Στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, αλλά για άτομα χωρίς παιδιά, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης σε σχέση με αυτές με παιδιά (76,8%), ενώ οι άνδρες είχαν χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (80,9%).

Τα υψηλότερα ποσοστά απασχολούμενων γυναικών με παιδιά καταγράφηκαν από τη Σλοβενία ​​(86,2%), τη Σουηδία (83,5%), την Πορτογαλία (83,0%), τη Λιθουανία (82,6%), τη Δανία (82,2%), τις Κάτω Χώρες (80,7%) και τη Φινλανδία ( 80,3%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης αναφέρθηκαν από την Ιταλία (57,3%), την Ελλάδα (61,3%) και την Ισπανία (66,2%) όπου απασχολούνταν λιγότερο από τα δύο τρίτα των γυναικών με παιδιά.

Οι άνδρες με παιδιά απασχολούνταν περισσότερο στην Τσεχία (96,5%), τη Μάλτα (95,7%), τη Σλοβενία ​​(95,0%), τη Σουηδία (93,9%), τις Κάτω Χώρες (93,7%) και την Πολωνία (93,5%).

Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέγραψαν τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων με και χωρίς παιδιά, 28,9 ποσοστιαίες μονάδες και ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία και ποσοστιαίες μονάδες και ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα.

Το 2020, τα ποσοστά απασχόλησης για γυναίκες χωρίς ή με έως δύο παιδιά ήταν παρόμοια (περίπου 74% κατά μέσο όρο), ωστόσο όσο περισσότερα παιδιά είχαν οι γυναίκες, τόσο χαμηλότερο ήταν το ποσοστό απασχόλησής τους. Οι γυναίκες με τρία παιδιά και άνω είχαν μέσο ποσοστό απασχόλησης 59,1%.

Το επίπεδο εκπαίδευσης διαδραματίζει έναν επιπλέον σημαντικό ρόλο στο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών: όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών, τόσο μεγαλύτερο το χάσμα απασχόλησης μεταξύ γυναικών με χαμηλό και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Αυτό κυμάνθηκε από 32,0 ποσοστιαίες μονάδες για γυναίκες που έχουν ένα παιδί έως 48,4 ποσοστιαίες μονάδες για γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Για τους άνδρες η εικόνα είναι μάλλον διαφορετική: οι άνδρες χωρίς παιδιά βρέθηκαν να έχουν το χαμηλότερο μέσο ποσοστό απασχόλησης (80,9%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης βρέθηκε σε άνδρες που είχαν δύο παιδιά (92,4%), πριν πέσουν στο 86,7%για τους άνδρες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών, το χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών με χαμηλό και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο για τις γυναίκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή