Η μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών είναι ένας από τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες βάσει των οποίων θα επιλεγούν από τις τράπεζες και οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια από την δεξαμενή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν και απομένει, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ταμείου, η πλήρης αποσαφήνιση κρίσιμων παραμέτρων για το ποιες επενδύσεις που μπορούν να τεθούν κάτω από τη στέγη του πυλώνα με τις συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες, εν τούτοις η αγορά και οι φορείς ανεβάζουν ταχύτητα και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα αξιολογώντας διαθέσιμους στόχους.

Σε μια αρχική, εντελώς ενδεικτική καταγραφή επενδυτικού ενδιαφέροντος προκύπτει ότι οι κλάδοι της αγροδιατροφής, των τηλεπικοινωνιών, των ατμοπλοϊκών γραμμών αλλά και της παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών βρίσκονται στη πρώτη γραμμή… Για παράδειγμα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει έναν όμιλο με παραγωγικές επιχειρήσεις μετά και την έξοδο από την Chipita.

Ο ίδιος στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να ξαναρχίσει χτίζοντας συμμετοχές και αξίες έχοντας ως βάση την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και το ποσοστό του στην μακεδονική γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Η αγορά από τη μεριά της προεξοφλεί και την ένταξη στο νέο όμιλο επιχειρήσεων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου την ηπειρώτικη εταιρεία παραγωγής πουλερικών Νιτσιάκος. Άλλωστε, ο Νίκας έχει την εμπειρία της συνεργασίας με την Νιτσιάκος τα προηγούμενα χρόνια όταν η πλευρά της Νίκας θέλησε να προχωρήσει στη παραγωγή αλλαντικών με κοτόπουλο. Ο ιδρυτής της Chipita συμμετέχει στο πολυμετοχικό σχήμα της Wonderplant ετοιμάζει μαζί με τους συνεταίρους του και νέες επενδύσεις στο χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας φαίνεται πως έχει την υποστήριξη περισσοτέρων της μιας τράπεζας για την υλοποίηση των σχεδίων του.

Οι ατμοπλοϊκές

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τα επενδυτικά σχήματα, που πέρασαν στη τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση συμμετοχής του 67% της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) προκάλεσε δικαιολογημένες απορίες αλλά και προβληματισμούς για το τι «γυρεύουν» ακτοπλοϊκές εταιρείες από την διαχείριση ενός περιφερειακού λιμανιού. Η Attica Συμμετοχών, η ΑΝΕΚ στη κοινοπραξία με την Archirodon Group και τον όμιλο Trident Hellas αλλά και οι Μινωϊκές Γραμμές σε κοινοπραξία με τον Όμιλο Grimaldi Euromed στον οποίο και ανήκουν ήταν οι τρείς από τους επτά διεκδικητές. Οι ίδιοι τρείς θα εμφανιστούν όπως όλα δείχνουν και στο διαγωνισμό για τον έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) με την ημερομηνία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος να έχει μετατεθεί χρονικά για τις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Στην αγορά έχει ήδη προεξοφληθεί ότι οι δύο εισηγμένες εταιρείες – Attica και ΑΝΕΚ- θα καταλήξουν εις γάμον κοινωνία αργά ή γρήγορα. Η Attica είναι το μοναδικό αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της MIG μετά την έξοδο της Vivartia και φαίνεται διατεθειμένη να αναζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα φέρει στους κόλπους της την ΑΝΕΚ. Σε αυτό διευκολύνει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνεια του. Πάντως, στο όλο σκηνικό που διαμορφώνεται η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σκέφτεται περισσότερο ως πιστωτής παρά ως επενδυτής. Αν δημιουργηθεί το κοινό σχήμα Attica- ANEK φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν συμμετοχή σε αυτό και άλλοι επιχειρηματίες.

Οι τηλεπικοινωνίες

Ο όμιλος ΟΤΕ, η Vodafone, η Wind αλλά και η Nova θα είναι από τους πρωταγωνιστές στα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι πόροι των οποίων υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ. Και οι 4 είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με εταιρείες πληροφορικής είναι σε θέση να καλύψουν με επάρκεια και ανταγωνιστικές προσφορές μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και των επιχειρήσεων αλλά και με την συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό οι συζητήσεις παίρνουν και δίνουν για σχήματα συνεργασίας με την αγορά να επαναφέρει το σενάριο εξαγοράς της Wind από την BC Partners με την ξεχωριστή παρουσία του Νίκου Σταθόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι η BC Partners , μέσω της United Group, ελέγχει πλέον τις τύχες της Nova.

Οι υπηρεσίες Υγείας

Από την εξαγορά του Metropolitan από το CVC Capital Partners φάνηκε ότι η ελληνική αγορά της παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε επίπεδο – από τις διαγνωστικές εξετάσεις έως τις επεμβάσεις στα ιατρικά κέντρα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα- έχει περιθώρια ανάπτυξης και αποδόσεων για τους επενδυτές και τα funds. Σήμερα, η αγορά συζητά για τα καλά το μέλλον του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center καθώς είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κλινική στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ο έλεγχος του θα αλλάξει άρδην το σκηνικό και θα αναδιανείμει τα μερίδια της αγοράς. Το CVC Capital Partners και BC Partners είναι 2 από τους 4 βασικούς διεκδικητές που θα συγκρουστούν μέχρι τέλους. Και πάλι, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας επιλέγοντας και πάλι το καπέλο του πιστωτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις