Με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (+12% από την αρχή του έτους)  να υποαποδίδει κατά 4% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, οι ελληνικές μετοχές δείχνουν να έχουν «κολλήσει» από τον περασμένο Μάιο, κινούμενες σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, παρατηρεί η Eurobank Equities, σημειώνοντας πως μπορεί τα περιθώρια βραχυπρόθεσμα εξαιτίας του λιγότερου ευνοϊκού κλίματος στις διεθνείς αγορές να είναι περιορισμένα, εντούτοις η όποια  διόρθωση των τιμών θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στην εγχώρια αγορά, καθώς η βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της  δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί.

Τα περιθώρια είναι ανοδικά για το 2022, καθώς τα ασφάλιστρα των κινδύνου των μετοχών συμπιέζονται και η μακροοικονομική ανάκαμψη παγιώνεται, ενώ οι  τοπ επιλογές μετοχών, για τις οποίες συστήνει «αγορά» αφορούν τους τίτλους των ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 15 ευρω, Εθνική με τιμή στόχο τα 3,48 ευρώ, Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα 18,70 ευρω και ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 14,80 ευρω.

Το τελευταίο διάστημα, η μετάλλαξη Δέλτα και τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία – την ώρα που οι αυξήσεις κεφαλαίων και οι εταιρικές εκδόσεις χρέους έχουν περιορίσει τη ρευστότητα, επηρεάζοντας και την συνολική εικόνα των εγχώριας αγοράς παρατηρεί η  Eurobank Equities.

Από την άλλη πλευρά, η  δυναμική των εταιρικών κερδών εμφανίζεται ισχυρή με συνεχείς ανοδικές αναθεωρήσεις, ενώ οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ελκυστικές (περίπου 7% risk premium στις χρηματοοικονομικές εταιρείες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών), ενώ οι ελληνικές μετοχές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει πλήρως από τις Covid-19 απώλειες τους.

Τα περιθώρια της ελληνικής αγοράς ωστόσο είναι σημαντικά καθώς:   

– Η ελληνική οικονομία  έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική (ΑΕΠ β’ τριμήνου +16% σε ετήσια βάση έναντι +13% για την ΕΕ),

-Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις (30 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί από το Μάρτιο του 2020) είναι πιθανό να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα,

– Η δυναμική των δεικτών  PMI / οικονομικό κλίμα φαίνεται πιο ισχυρές από ό,τι στην Ευρώπη, καθώς κινούνται  στα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

-Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο του οικονομικού κύκλου  (και όχι στο μέσο του κύκλου),

-Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με έκπτωση 30%-35% έναντι των ομοειδών τους στην ΕΕ

-Η εγχώρια οικονομία θα ενισχυθεί περαιτέρω από  τις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης (31 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-26, για την κινητοποίηση συνολικών πόρων ύψους 57,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 31% του προ της πανδημίας ΑΕΠ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών