Τα κινητά τηλέφωνα «τουλάχιστον πέντε» Γάλλων υπουργών και ενός διπλωμάτη που υπηρετεί στην γαλλική προεδρία είχαν προσβληθεί από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, αποκαλύπτει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Mediapart που επιβεβαιώθηκε από δύο αξιωματούχους της έρευνας.

Τα τηλέφωνα μολύνθηκαν το 2019 και 2020 με το διαβόητο λογισμικό που πουλά η ισραηλινή εταιρεία NSO, αποκάλυψαν οι έλεγχοι των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πέντε υπουργοί είναι οι Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), Ζακλίν Γκουρό (Εδαφικής Συνοχής, υπουργείο Εσωτερικών), Ζυλιέν Ντεναρμαντί (Γεωργίας από το 2020, Πόλης και Στέγης προηγουμένως), Εμανουέλ Ουαργκόν (Στέγης, Οικολογικής Μετάβασης προηγουμένως) και Σεμπαστιέν Λεκορνύ (Υπερπόντιων Εδαφών).

Ο διπλωμάτης ανήκει στην διπλωματική υπηρεσία του Μεγάρου των Ηλυσίων και συνεργάζεται για διεθνή θέματα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου από κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το ισραηλινό λογισμικό Pegasus έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορα καθεστώτα για κατασκοπεία ες βάρος 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και 65 διευθυντών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

Το γαλλικό ρεπορτάζ βασίστηκε σε κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που έχουν επιλέξει οι πελάτες της NSO από το 2016, κατάλογος που στην κατοχή της οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πλήθος αγωγών έχει κατατεθεί στη Γαλλία από θύματα του λογισμικού.

Το Μαρόκο είναι μια από τις χώρες που έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό, κάτι που διαψεύδει το Ραμπάτ κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ψευδείς και αβάσιμους» και πυροδοτώντας δικαστικές έρευνες στην Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits