
Καυτοί αναμένονται οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα περίπου 500.000 νοικοκυριά που έχουν επιλέξει την κατανάλωση του συγκεκριμένου καυσίμου για τη θέρμανση και το μαγείρεμα.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμό και σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρεται να έχει προτείνει τη χορήγηση επιδόματος στους οικονομικά αδύναμους οικιακούς καταναλωτές προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων.
Η προσπάθεια, προσώρας, εστιάζεται, λένε πηγές, στην εύρεση των πόρων εκείνων που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μην αξιοποιούνται κονδύλια από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι δηλαδή που συμβαίνει με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναζήτηση των πόρων γίνεται φυσικά σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΝ.
Το ποσό του επιδόματος θα έρθει να προστεθεί στην επιδότηση που λαμβάνουν ούτως ή άλλως οι οικονομικά αδύναμοι οικιακοί καταναλωτές από το υπουργείο Οικονομικών (επίδομα θέρμανσης) και το οποίο θα είναι υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο εκτιμώνται σε περίπου 500.000. Οι αυξήσεις που θα υποστούν φέτος κατά τη χειμερινή σεζόν θα είναι τεράστιες με τις εκτιμήσεις να δίνουν υψηλότερο κατά 110% κόστος. Οι ανατιμήσεις οφείλονται στο ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους αρμόδιοι αξιωματούχοι ένα μέσο νοικοκυριό στην Αττική καταναλώνει 1 θερμική MWh (Μεγαβατώρα) μηνιαίως και στη Βόρεια Ελλάδα 2 MWh. Πέρυσι το κόστος ήταν 37 με 40 ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 85 ευρώ μηνιαίως για τα νοικοκυριά της Αττικής.
Το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας
Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Οκτωβρίου το μέτρο της χορήγησης του επιδόματος της πολιτείας για τα εκατομμύρια των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Όλες οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος έχουν ετοιμάσει τα πληροφοριακά τους συστήματα προκειμένου να περάσουν στους λογαριασμούς τα 9 ευρώ για την κατανάλωση των πρώτων 300 kWh μηνιαίως. Από κει και πέρα, η κάθε εταιρία δεν αποκλείεται να εφαρμόσει τη δική της εμπορική πολιτική.
Για παράδειγμα η ΔΕΗ ήδη έχει αναγγείλει επιπλέον εκπτώσεις ώστε το κόστος της επιβάρυνσης από τις αυξήσεις των τιμολογίων να εξαλειφθεί. Μάλιστα η δημόσια εταιρία θα κινηθεί με εκπτώσεις και για μηνιαίες καταναλώσεις έως 600 kWh. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.
Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει πως η επιδότηση των 9 ευρώ ανά λογαριασμό θα ισχύει και για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ