Το TikTok είναι μία από τις πολλές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στη συσκευή του. Επίσης, είναι και η εφαρμογή που σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύει τη δύναμη που έχει το βίντεο.
Πολύ πρόσφατα, η εφαρμογή που ξεκίνησε την πορεία της το 2016, ξεπέρασε το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου ενεργών χρηστών σε μηνιαία βάση. Δηλαδή μέσα 5 χρόνια. Αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά. Αν όμως σκεφτούμε ότι το Facebook χρειάστηκε 9 χρόνια για να φτάσει στο ένα δισεκατομμύριο χρήστες, το Instagram χρειάστηκε 8 χρόνια ενώ τα YouTube και WhatsApp από 7, τότε συνειδητοποιούμε την έκταση του επιτεύγματος.
Internet-Πανδημία-Αλγόριθμος: Το τρίπτυχο της επιτυχίας
Η ραγδαία ανάπτυξη της εφαρμογής μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη μεγαλύτερη διείσδυση του Internet στις ζωές μας. Σύμφωνα με το «Our World in Data», ένα ερευνητικό project του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που περιηγούνται στον Παγκόσμιο Ιστό έχουν τριπλασιαστεί από την περίοδο που ξεκινούσε το Facebook τη λειτουργία του.
Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλλε στην άνοδο είναι και η ίδια η πανδημία. Παρά το γεγονός ότι το TikTok ήταν ήδη δημοφιλές με 500 εκατομμύρια χρήστες το 2018, το πρώτο τρίμηνο του 2020 – δηλαδή στο ξέσπασμα της πανδημίας με την παράλληλη εφαρμογή των πρώτων περιοριστικών μέτρων – η εφαρμογή έγινε download άλλες 315 εκατομμύρια φορές.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι ο ίδιος ο αλγόριθμος της εφαρμογής. Η σελίδα «For You», η οποία παρέχει στους χρήστες μία ατελείωτη σειρά επιλεγμένων βίντεο, ουσιαστικά κρατάει το βλέμμα των χρηστών κολλημένο στις οθόνες.
Ανθεκτικότητα στις απαγορεύσεις
Βέβαια, σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές, το TikTok έχει αντιμετωπίσει πολύ περισσότερη κυβερνητική παρέμβαση, σε παγκόσμια κλίμακα. Τον Ιούνιο του 2020 η Ινδία το απαγόρευσε μαζί με αρκετές ακόμα εφαρμογές κινεζικής προέλευσης, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Το ίδιο απείλησε λίγο αργότερα να κάνει η κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησε η απαγόρευση σε αρκετές – μουσουλμανικές – χώρες όπως Μπαγκλαντές, Ινδονησία και Πακιστάν, για «ανάρμοστο» περιεχόμενο.
Όμως οι επικρίσεις δεν έλειψαν ούτε στην ίδια την Κίνα. Τον Απρίλιο, η Bytedance, ιδιοκτήτρια του TikTok, κλήθηκε για εξηγήσεις από την κινεζική ρυθμιστική αρχή, μαζί με άλλες 33 εταιρείες, από τις οποίες ζητήθηκε να σταματήσουν τις αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές.
Παρόλα αυτά, η εφαρμογή συνεχίζει να υπάρχει, να συνεχίζει την πορεία της και επιπλέον να γίνεται και αντικείμενο αντιγραφής. Τα Instagram και YouTube έχουν λανσάρει τις δικές τους λειτουργίες δημιουργίας βίντεο μικρής διάρκειας. Απόδειξη ότι τελικά, μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μια ιδιαίτερη προτίμηση για το βίντεο, σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές περιεχομένου.
Latest News
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη