Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σήμερα στο Σουδάν, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και να ζητήσουν την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατική μετάβαση.
Από την έναρξη των φιλοδημοκρατικών κινητοποιήσεων, την Δευτέρα, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση και διέλυσε όλους τους θεσμούς αυτής της πάμφτωχης χώρας που μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από ένοπλες συρράξεις.
Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους να μην αντιμετωπιστούν με βία οι διαδηλωτές, εκτιμώντας ότι οι κινητοποιήσεις θα αποτελέσουν “ένα τεστ για τις προθέσεις των στρατιωτικών”.
Στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πόλη Κεσάλα στα ανατολικά, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και φώναζαν “Όχι στο στρατιωτικό καθεστώς” και “Όχι στην επιστροφή στο παρελθόν”.
Στο Ομντουρμάν, στα προάστια του Χαρτούμ, δύο διαδηλωτές χτυπήθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο στομάχι και ο άλλος στο κεφάλι, σύμφωνα με ένα συνδικάτο φιλοδημοκρατικών γιατρών. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τις τελευταίες ημέρες έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 170 άνθρωποι στις διαδηλώσεις.
Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον καλούσαν “να μην υποχωρήσει”. Αρκετές εκατοντάδες απέκλεισαν έναν οδικό άξονα στο Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα, τον “εμπορικό πνεύμονα” της χώρας.
“Θέλουμε ένα πολιτικό καθεστώς και αυτή τη φορά δεν θα δεχτούμε τη μοιρασιά με τους στρατιωτικούς, πρέπει να είναι 100% πολιτικό”, είπε ένας διαδηλωτής, ο Χάσεμ αλ Τάγιεμπ, στο Χαρτούμ.
Αντίσταση στο πραξικόπημα
Οι Σουδανοί, που εδώ και 65 χρόνια κυβερνώνται σχεδόν αδιάκοπα από τους στρατιωτικούς, δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στο πραξικόπημα.
Από τον Αύγουστο του 2019 τη διακυβέρνηση στο Σουδάν είναι αναλάβει μια πολιτικοστρατιωτική ηγεσία, με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και να παραδώσει τελικά την εξουσία σε μια κυβέρνηση στρατιωτιών. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η ανατροπή του Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 χρόνια αφού κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.
Η συμφωνία μεταξύ του στρατού και των πολιτικών κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε με τη σύλληψη, την Δευτέρα, των περισσότερων πολιτικών ηγετών. Οι ΗΠΑ, απαιτώντας την αποκατάσταση της κυβέρνησης και την απελευθέρωση των συλληφθέντων, διέκοψαν την οικονομική βοήθειά τους στο Σουδάν ενώ η Αφρικανική Ένωση το απέβαλε από τις τάξεις της.
Μετά το πραξικόπημα πολλοί Σουδανοί κήρυξαν “πολιτική ανυπακοή” και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν αληθινές και πλαστικές σφαίρες, καθώς επίσης και δακρυγόνα, για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις τους.
Σήμερα, όλοι εξέφραζαν φόβους για αιματηρές συγκρούσεις, ενώ ο Τζιμπρίλ Ιμπραχίμ, ο υπουργός Οικονομικών που είχε στηρίξει το κίνημα υπέρ του στρατού πριν από το πραξικόπημα, προειδοποίησε: “Η καταστροφή δημόσιων αγαθών δεν είναι ειρηνική διαδήλωση”.
“Οι πραξικοπηματίες προσπαθούν να βρουν ένα πρόσχημα για να ξεσπάσει βία”, του απάντησε ο εκπρόσωπος της ανατραπείσας κυβέρνησης.
Η κρατική τηλεόραση, η οποία έχει καταληφθεί από τον στρατό από την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος, μετέδωσε μαρτυρίες στρατιωτών που είχαν επιδέσμους στο κεφάλι και δήλωναν “θύματα της βίας των διαδηλωτών”.
Η υπουργός Εξωτερικών Μαριάμ αλ Σάντεκ αλ Μάχντι διαβεβαίωσε, σε συνέντευξη της στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ούτε η ίδια ούτε ο Χάμντοκ σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με τους στρατιωτικούς που “έθεσαν έναν ολόκληρο λαό υπό κράτηση”.
Η Μάχντι δεν έχει συλληφθεί και μάλιστα την Παρασκευή κατάφερε να συναντηθεί στο Χαρτούμ με τον Αμερικανό επιτετραμμένο για να συζητήσουν την θνήσκουσα δημοκρατική μετάβαση.
Ο Χάμντοκ “είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, είναι πολιτικός, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την γκροτέσκα κατάσταση, αυτήν την προδοσία των πραξικοπηματιών”, διαβεβαίωσε.
Ο πατέρας της Μάχντι, ο Σάντεκ αλ Μάχντι, ήταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Σουδάν που ανατράπηκε πραξικοπηματικά από τον Μπασίρ το 1989.
Στο παρελθόν “υπερασπίστηκα τους στρατιωτικούς που υποστήριξαν τον σουδανικό λαό” απέναντι στον Μπασίρ, παραδέχτηκε η Μάχντι. “Όμως σήμερα, είναι αδύναντον να συζητήσω μαζί τους (…) μετά την προδοσία της 25ης Οκτωβρίου (…) μια παράλογη και ανεύθυνη ενέργεια”, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία