Άλλοτε κραταιά στον κλάδο των εταιρειών παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών, με ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορική εταιρεία στην κατοχή της, η Thomas Cook ταξίδεψε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μέχρι την ημέρα που χρεοκόπησε, τις 23 Σεπτεμβρίου του 2019.  Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κατέβαλε πακέτο διάσωσης που ζητούσε η εταιρεία, και έτσι το μεγάλο όνομα των ταξιδιών και του τουρισμού «κατέβασε ρολά».

Το όνομά της προερχόταν από τον Τόμας Κουκ, άγγλο επιχειρηματία, ο οποίος ήταν ο πρώτος που διοργάνωσε ομαδικά ταξίδια με ταυτόχρονη ξενάγηση και ίδρυσε την παγκόσμιας ακτινοβολίας ταξιδιωτική εταιρεία «Τόμας Κουκ και Υιός» στις 5 Ιουλίου 1841. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ο πρωτεργάτης του σύγχρονου τουρισμού.

Σύμφωνα με το sansimera.gr, ο Τόμας Κουκ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1808 στη Μελβούρνη της Κεντρικής Αγγλίας. Σε ηλικία 10 ετών εγκατέλειψε το σχολείο κι έκανε διάφορες δουλειές έως το 1828, οπότε έγινε Βαπτιστής ιεραπόστολος.

Αρχή με… προσκυνητές

Το 1841 έπεισε τη Σιδηροδρομική Εταιρεία των Κεντρικών Κομητειών της Αγγλίας να δρομολογήσει ειδικό σιδηροδρομικό συρμό μεταξύ των πόλεων Λέστερ και Λάφμπρο για μία θρησκευτική συγκέντρωση στις 5 Ιουλίου. Ο Τόμας Κουκ ανέλαβε τη μετακίνηση των προσκυνητών, με την εταιρεία που ίδρυσε εκείνη την ημέρα.

Πιστεύεται ότι αυτός ήταν ο πρώτος εκδρομικός σιδηροδρομικός συρμός που διαφημίστηκε δημόσια στην Αγγλία. Μετά τρία χρόνια, οι σιδηρόδρομοι συμφώνησαν να καθιερώσουν το δρομολόγιο ως μόνιμο, αν ο Κουκ αναλάμβανε να εξασφαλίζει τους επιβάτες στους εκδρομικούς αυτούς συρμούς.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης των Παρισίων του 1855 ο Τόμας Κουκ ξενάγησε εκδρομείς από το Λέστερ στο Καλέ (Γαλλία). Το επόμενο έτος ηγήθηκε του πρώτου «Μεγάλου Γύρου της Ευρώπης».

Στην αρχή της δεκαετίας του 1860 έπαψε να οδηγεί προσωπικά τους ταξιδιώτες κι εργάστηκε ως πράκτορας πώλησης εισιτηρίων εσωτερικού και εξωτερικού. Η εταιρεία του ανέλαβε στρατιωτικές μεταφορές και ταχυδρομικές υπηρεσίες κατά τη δεκαετία του 1880.

Ο Τόμας Κουκ πέθανε στις 18 Ιουλίου 1892 στο Λέστερ της Κεντρικής Αγγλίας, σε ηλικία 83 ετών. Μετά το θάνατό του, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο μοναχογιός του Τζον Μέισον Κουκ (1834-1899), ο οποίος εργαζόταν στην πατρική επιχείρηση από το 1864.

Μετά το θάνατό του, το 1899 η εταιρεία πέρασε στα παιδιά του και παρέμεινε στην οικογένεια Κουκ έως το 1928. Το 2001 εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία C&N Touristic AG και μετονομάστηκε σε Thomas Cook AG και το 2007 σε Thomas Cook Group. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 κήρυξε πτώχευση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης