Με τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες να έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα της κρίσης, όπως έδειξαν και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα, οι διοικήσεις επανάφεραν τα γενναιόδωρα μπόνους και τις αποζημιώσεις προς προσωπικό και κυρίως στελέχη. Ωστόσο με την είσοδο της νέας χρονιάς υπάρχει σαφής προειδοποίηση προς τα στελέχη να περιμένουν μικρότερη ροή για τη φετινή χρονιά, αν και αυτό αποτελεί ένα ρίσκο για τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να κρατήσουν τα στελέχη τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι πέντε κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες «μοίρασαν» 142 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις την περσινή χρονιά, ήτοι δηλαδή 18 δισ. δολάρια παραπάνω από το 2020.

Στην JPMorgan Chase οι αποζημιώσεις για τους traders και τους εργαζομένους στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 13%, ήτοι δηλαδή τρεις φορές πάνω από το επιπλέον εισόδημα που… «παρήγαγαν». Αντιστοίχως η Citigroup μοίρασε 3 δισ. δολάρια παραπάνω από το 2020, παρά το γεγονός πως τα συνολικά έσοδα της υποχώρησαν ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Goldman Sachs Group που απογοήτευσε με τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου προ ημέρων φαίνεται να μοίρασε περίπου μισό δισ. δολάρια σε μπόνους μετοχών σε περίπου 400 στελέχη.

Η φετινή χρονιά αντιθέτως ξεκίνησε επιφυλακτικά, όπως φάνηκε και από την μέχρι τώρα πορεία της Wall Street και δη, των τραπεζικών μετοχών. Η απόσυρση των μέτρων στήριξης από την Federal Reserve και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεάσει το κλίμα στο χρηματιστήριο και άρα τα κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Παράλληλα η πρόθεση του Λευκού Οίκου να τηρήσει πολύ πιο αυστηρή γραμμή σε θέματα παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων και συνάμα να ξαναγράψει τους κανόνες που διέπουν τις συγχωνεύσεις στην αμερικανική αγορά, θέτοντας πιο αυστηρά κριτήρια εκτιμάται πως θα περιορίσει την περσινή έκρηξη σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που αποτέλεσαν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τις τράπεζες. Συγκεκριμένα μόνο οι τρεις κυριότερες τράπεζες υπολογίζεται ότι διασφάλισαν 13,5 δισ. δολάρια από χρεώσεις στη διαχείριση συμφωνιών M&A.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν ανάγκη να κρατήσουν τους μισθούς και τις παροχές ψηλά προκειμένου, όχι μόνο να κρατήσουν τα στελέχη τους, αλλά να προσελκύσουν και νέα σε ένα διάστημα που έτεροι κλάδοι, όπως οι εταιρείες SPACs και κρυπτονομισμάτων, προσφέρουν μεγαλύτερες… συγκινήσεις αλλά και οικονομικές αποδοχές.

Από τα εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου φάνηκε ήδη πως η αύξηση των λειτουργικών δαπανών για μισθούς ήταν σημαντική πιέζοντας τα επίπεδα κερδοφορίας, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη πιο έντονα τη φετινή χρονιά με φόντο και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Υπολογίζεται πως οι συνολικές αποζημιώσεις σαν ποσοστό επί των εσόδων για τις πέντε κορυφαίες τράπεζες ανέβηκε στο 35% από το 33% που ήταν την προηγούμενη διετία. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον 9 δισ. δολάρια για τους εργαζομένους, αντί για τους μετόχους ή αντί για επενδύσεις για την αναβάθμιση της λειτουργικότητας των τραπεζών.

«Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως όσο και να το πληρώσεις, το προσωπικό πιστεύει πως με όλο το στρες που πρέπει να διαχειριστεί, αξίζει ακόμη περισσότερα χρήματα» σχολιάζει ο Άλαν Τζόνσον, ειδικός τραπεζικός σύμβουλος σε θέματα διαμόρφωσης μισθολογικών προγραμμάτων.

Στην Jefferies Financial Group, ακόμη και τα μεσαία στελέχη είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν μέσα από μια σειρά δώρων, ακόμη και στατικά ποδήλατα της Peloton, ενώ μόλις αυτή την εβδομάδα η JPMorgan πρόσφερε στα νεότερα στελέχη μια ακόμη αύξηση, την δεύτερη μέσα σε επτά μήνες, έτσι ώστε οι απολαβές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό ένας νέος τραπεζίτης στην JPMorgan, κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας του θα έχει απολαβές ύψους 110.000 δολαρίων το χρόνο, από 85.000 δολάρια που λάμβανε στις αρχές της περσινής χρονιάς. Άλλωστε και το… μεγάλο αφεντικό πήρε αύξηση: ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντίμον έλαβε αύξηση ύψους 3 εκατ. δολαρίων, με το συνολικό του μισθό να ανέρχεται πλέον στα 34,5 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή