Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ θα δαπανήσουν περισσότερα για μισθούς και παροχές φέτος, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις, οι κίνδυνοι της πανδημίας και η στενή αγορά εργασίας τις αναγκάζουν να αυξήσουν τους μισθούς για να βρουν αλλά και για να κρατήσουν εργαζομένους.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας JPMorgan Chase & Co, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo & Co, Morgan Stanley και Goldman Sachs Group Inc έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αύξηση ορισμένων μισθών εργαζομένων το 2021 και αρκετές αυξημένες προβλέψεις δαπανών για το επόμενο έτος.

«Βλέπουμε σίγουρα έντονο ανταγωνισμό στο κυνήγι στελεχών ταλέντα, και αυτό αντανακλάται στον πληθωρισμό των μισθών», δήλωσε η Έμιλι Πόρτνεϊ, γενική οικονομική διευθύντρια της Bank of New York Mellon Corp σε συνέντευξή της στο Reuters μετά την ανακοίνωση των κέρδη τριμήνου την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι μισθοί αυξάνονται ακόμη και στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες.

Ο σκληρός ανταγωνισμός ανάγκασε τις επενδυτικές τράπεζες και τους διαχειριστές κεφαλαίων όπως η JPMorgan Chase, η Bank of New York Mellon και η Goldman Sachs να πληρώσουν περισσότερα για να προσλάβουν και να διατηρήσουν ταλέντα σε ορισμένες από τις πιο προσοδοφόρες θέσεις εργασίας τους.

Η Goldman ανέφερε την Τρίτη αύξηση 23% στα λειτουργικά έξοδα για το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους αποζημίωσης και παροχών. Τον Αύγουστο, η Goldman ακολούθησε τις αντίπαλες τράπεζες στην αύξηση των αμοιβών για αναλυτές και συνεργάτες του πρώτου έτους στα 125.000 και 150.000 δολάρια.

«Υπάρχει πληθωρισμός πραγματικών μισθών παντού στην οικονομία, παντού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman’s David Solomon.

Και η  τελευταία έκθεση για την απασχόληση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί σταθερά σε όλους τους τομείς.

Στις τράπεζες λιανικής, οι συνεχείς κίνδυνοι πανδημίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα πρώτης γραμμής και ο μεγάλος αριθμός ανοιχτών θέσεων εργασίας ώθησαν την Bank of America και τη Wells Fargo να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό που προσφέρουν στους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους

Η Bank of America, η οποία ανακοινώνει τα κέρδη της σήμερα Τετάρτη, αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 21 δολάρια την ώρα τον Οκτώβριο ως μέρος της δέσμευσής της να έχει τον κατώτατο μισθό στα 25 δολάρια μέχρι το 2025.

Η Wells Fargo αύξησε τον κατώτατο μισθό για τους ωρομίσθιους στα 18-22 δολάρια, ανάλογα με την θέση , στα τέλη του περασμένου έτους. Ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ είναι σήμερα 7,25 δολάρια.

Ο Chief Financial Officer της Wells, Μάικ Σαντομασίνο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα αναμένει αύξηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στους μισθούς και στο κόστος που σχετίζεται με τις παροχές το 2022, εν μέρει λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 11% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποδοχών του προσωπικού, ενώ  η Citi τόνισε επίσης τον ανταγωνισμό για τους εργαζόμενους όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή