Προειδοποιητικό για να μην πούμε απειλητικό καμπανάκι για τα μέγα deals της Wall Street συνιστά η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας του Federal Trade Commission να… ξαναγράψουν τους κανόνες που διέπουν τις συγχωνεύσεις στην αμερικανική αγορά.

«Πρέπει να καταλάβουμε γιατί τόσο πολλές βιομηχανίες έχουν τόσο λίγους ανταγωνιστές» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο νεοδιορισθέντας επικεφαλής του τμήματος αντιμονοπωλιακών αρχών του υπουργείου, Τζόναθαν Κάντερ, επισημαίνοντας πως οι κανόνες και τα εργαλεία αναφορικά με τις συγχωνεύσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της σύγχρονης οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε, οι δύο αρχές θα αναζητήσουν πληροφορίες και αντιδράσεις από την κοινή γνώμη αναφορικά με την αλλαγή και βελτίωση των κανονισμών με στόχο την ενίσχυση του antitrust πλαισίου και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος σε ένα διάστημα εκτίναξης των επιχειρηματικών συμφωνιών. Υπολογίζεται πως την περίοδο μεταξύ 2020 και 2021 οι συμφωνίες συγχωνεύσεων υπερδιπλασιάστηκαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της επικεφαλής του FTC, Λίνα Καν, η οποία σχολίασε πως η έρευνα που ξεκινούν τα δύο όργανα έχει στόχο να διασφαλίσει πως οι κανόνες που διέπουν τις συγχωνεύσεις αντανακλούν τα σημερινά δεδομένα της αγοράς αλλά εξοπλίζουν και τις εποπτικές αρχές με τα εργαλεία να επιβάλουν το νόμο σε περιπτώσεις παράτυπων συμφωνιών.

Διαβάστε επίσης: Microsoft–Activision: Το παιχνίδι ξεκινά…

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της περσινής ανακοίνωσης από τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με την οποία η πολιτική αρχών ανταγωνισμού της χώρας θα πρέπει να αναμορφωθεί, καθώς μια μικρή ομάδα γιγαντιαίων ομίλων χρησιμοποιούν την εξουσία που ασκούν στην αγορά για να εκμεταλλευτούν τους εργαζομένους και τους καταναλωτές.

Το υπάρχον πλαίσιο έχει να ανανεωθεί από το 2010.

Θυμίζουμε πως ήδη τους προηγούμενους μήνες οι αμερικανικές εποπτικές αρχές έχουν σκληρύνει τη στάση τους μπλοκάροντας σημαντικές συμφωνίες. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας ημιαγωγών Arm (ιδιοκτησίας της SoftBank) από την Nvidia, συνολικής αξίας 82 δισ. δολαρίων, αλλά και το μπλόκο στην ύψους 30 δισ. δολαρίων ένωση της Aon με την Willis Towers Watson που θα δημιουργούσε ένα νέο ασφαλιστικό κολοσσό.

Σημειώνεται δε, πως η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ενός νέου μέγα deal, την ύψους 68,7 δισ. δολαρίων εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft που θα δημιουργήσει ένα νέο γίγαντα στον χώρο του gaming, με τους αναλυτές να εντοπίζουν ήδη στα… γκρίζα σημεία της συμφωνίας την πιθανή αρνητική στάση των αντιμονοπωλιακών αρχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή