
Oι χειμερινοί παγετοί μπορεί να βλάψουν τους καρπούς και το φυτικό μέρος των εσπεριδοειδών, καθώς και αυτό της ελιάς.
Έτσι, μετά τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες σε όλη την χώρα, οι παραγωγοί πρέπει να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω:
Όσον αφορά τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, όταν έχουν σκληραγωγηθεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα, μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ζημιές σε θερμοκρασίες από -25 έως -35 βαθμούς κελσίου. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχουν σε αυτά ζημιές, εκτός ίσως ελαχίστων περιπτώσεων νεαρών δέντρων, που δεν πρόλαβαν να μπουν σε λήθαργο έγκαιρα.
Όσον αφορά την ελιά, παρόλο που είναι υποτροπικό είδος, έχει κάποιας μορφής σκληραγώγηση στο ψύχος. Η ελιά κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς παγετούς. Εάν τα δέντρα έχουν προλάβει να σκληραγωγηθούν μπορεί να αντέξουν τα φύλλα τους σε θερμοκρασίες περίπου από -6 έως -8 βαθμούς κελσίου, ο φλοιός έως -9 βαθμούς κελσίου και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς έως -15 βαθμούς κελσίου. Οι ποικιλίες κορωνέικη και καλαμών θεωρούνται ευπαθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Η αντοχή των δέντρων στο ψύχος εξαρτάται επίσης και από άλλους παράγοντες όπως την ποικιλία, την ηλικία, τη θρεπτική και υδατική κατάσταση του δέντρου, πιθανή αποφύλλωση από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, που επικράτησαν το χρονικό διάστημα πριν από το ψύχος.
Οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι ελαιοκαλλιεργητές είναι:
1. Μόλις βελτιωθεί ο καιρός, να προχωρήσουν σε ψεκασμό με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία των πληγών από βακτήρια ειδικά στις περιοχές που ενδημεί το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. Savastanoi που προκαλεί την καρκίνωση της ελιάς.
2. Πρέπει να αναβάλλουν το κλάδεμα έως ότου διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη ζημιάς και η έκταση που έχει αυτή. Έτσι θα πρέπει να περιμένουν έτσι ώστε το δέντρο να ξεκινήσει τις αναβλαστήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κλάδεμα γίνεται στο ξερό τμήμα πάνω από τις αναβλαστήσεις του φυτού. Τέλος, πρέπει να γίνει ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για να προστατευτούν οι πληγές και οι μεγάλες τομές να καλυφθούν με κάποια προστατευτική πάστα για την αποτροπή εισόδου παθογόνων ξύλου.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης