H σεναριολογία γύρω από μια πιθανή αναμέτρηση της Amazon με τη Nike για την εξαγορά της εταιρείας στατικών ποδηλάτων και οργάνων γυμναστικής Peloton Interactive έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του πως οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα αξιοποιήσουν την τεράστια ρευστότητα που έχουν καταφέρει να «χτίσουν», πιθανότατα μέσα από νέες επενδύσεις και εξαγορές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιποίησης «κάθονται» σε μια δεξαμενή μετρητών που κυμαίνεται στα 600 δισ. δολάρια, κονδύλια που πιθανότατα θα επενδύσουν σε νέες συμφωνίες για την περαιτέρω ενδυνάμωση ή και επέκταση τους.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα μελετά την πιθανότητα υποβολής προσφοράς για την Peloton, διέθετε 96 δισ. δολάρια σε μετρητά, στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Όμως, η Amazon δεν είναι προφανώς η μοναδική εταιρεία που έχει χρήματα για… κάψιμο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Apple με ρευστότητα που υπολογίζεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 202,6 δισ. δολαρίων, ποσό δηλαδή μεγαλύτερο από την συνολική κεφαλαιοποίηση ολόκληρων εταιρειών, όπως η Netflix ή η Intel.

Βέβαια η είσοδος της χρονιάς έφερε πιέσεις στον κλάδο και τις τεχνολογικές μετοχές με φόντο την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και την πρόθεση της να προχωρήσει σε πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων. Όμως, η αυξημένη ρευστότητα δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες.

Ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολύ σημαντικό deal της ύψους 69 δισ. δολαρίων εξαγοράς της Activision Blizzard Inc. από την Microsoft, αλλά και την ύψους 13 δισ. δολαρίων πώληση της Citrix Systems.

«Αν και τα κύματα στον κλάδο των M&A είναι δύσκολο να προβλεφθούν, οι τωρινές συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για εξαγορές» επισημαίνει ο Ματ Πέρον της Janus Henderson, εξηγώντας πως οι εταιρείες χρειάζονται να αναπτυχθούν περαιτέρω και αυτό το διάστημα έχουν τα κονδύλια για να χρηματοδοτήσουν επεκτατικές κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά ως ανασχετικός παράγοντας μπορεί να λειτουργήσει η πρόθεση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού των ΗΠΑ να σκληρύνουν τη στάση τους και να αναθεωρήσουν και τους κανόνες που διέπουν τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων προκειμένου να εμποδίσουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς και συγκεκριμένων κλάδων. Κι αυτό με δεδομένο πως πρόθεση του Λευκού Οίκου είναι ανοίξει πόλεμο με τα ολιγοπώλια σε όλους τους κλάδους θεωρώντας πως αυτό κρατά τις τιμές των προϊόντων ψηλά, δυσχεραίνοντας τα νοικοκυριά και κρατώντας ψηλά τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή