«Ξαναχτύπησε» το γεράκι της St. Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, επιμένοντας στην ανάγκη δυναμικών αυξήσεων των επιτοκίων και εκτιμώντας πως τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπιστία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Η αξιοπιστία μας βρίσκεται σε κίνδυνο και θα πρέπει να αντιδράσουμε στα στοιχεία» επεσήμανε, σε συνέντευξη του στο CNBC, αναφερόμενος στην κάθετη αύξηση του πληθωρισμού, που όπως παραδέχτηκε αιφνιδίασε και την Τράπεζα.

«Ο πληθωρισμός που βλέπουμε είναι πολύ κακός για τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο κόσμος είναι δυστυχισμένος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί, η κατάσταση δεν είναι καλή. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο πως θα υπερασπιστούμε τον στόχο του πληθωρισμού».

Σε κάθε περίπτωση το γεράκι του Σεντ Λούις επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην απόσυρση των μέτρων στήριξης και στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Αν και επεσήμανε πως αυτό θα πρέπει να γίνει «με οργανωμένο τρόπο και χωρίς να διαταραχθούν οι αγορές.

Θυμίζουμε πως ο ίδιος και την περασμένη εβδομάδα είχε υποστηρίξει πως θα ήθελε μια συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η τοποθέτηση αυτή είχε ενισχύσει τις προσδοκίες πως πιθανότατα η Fed θα προχωρήσει σε μια πιο δυναμική αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα, ήτοι κατά 50 μονάδες βάση.

«Νομίζω ότι η θέση μου είναι καλή και θα προσπαθήσω να πείσω και τους συναδέλφους γι’ αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν και ακόμη και τα περιστέρια του συμβουλίου έχουν συμφωνήσει πως απαιτείται μια αλλαγή ρότας από την πλευρά της Fed προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, υπάρχουν ήδη διαφωνίες για το ρυθμό των περικοπών. Ο κ. Μπούλαρντ είναι ίσως ο πιο σκληροπυρηνικός ζητώντας διαδοχικές αυξήσεις τους επόμενους μήνες ξεκινώντας με μια δυναμική αύξηση κατά 0,50%, τον Μάρτιο.

Στο αντίθετο άκρο η Μέρι Ντάλι της San Francisco Fed σχολίασε χθες πως η Fed θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, καθώς οι πολύ επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της μπορεί τελικά να έχουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην οικονομία και την αγορά

Περισσότερα στοιχεία για τις εσωτερικές ισορροπίες στην Fed και τις απόψεις των αξιωματούχων στο συμβούλιο αναμένεται να αποκαλυφθούν μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, του περασμένο μήνα, τα οποία θα δημοσιοποηθούν στα τέλη της εβδομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ