Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και δεν θα περιμένει μέχρι το 2023 όπως αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους που αναβάθμισαν επίσης απότομα τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για φέτος. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι τα επιτόκια θα μηδενίσουν φέτος, από το αρνητικό έδαφος στο οποίο βρίσκονται.

Η αλλαγή της στάσης αυτής, ακολούθησε τη στροφή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναφορικά με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στο μεγάλο μέρος του κόσμου και έφθασε σε υψηλό ρεκόρ 5,1% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο.

Και μπορεί η πλειονότητα των παρατηρητών της ΕΚΤ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση μεταξύ 7 και 14 Φεβρουαρίου περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,25% μέχρι το τέλος του έτους από το ιστορικό χαμηλό του -0,50%, οι αγορές εμφανίζονται ακόμα πιο επιθετικές και ποντάρουν ότι το επιτόκιο θα μηδενίσει στο τέλος του 2023.

Ακόμη και αυτό θα άφηνε την ΕΚΤ πολύ πίσω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο από 0%-0,25% τον Μάρτιο, με ορισμένες τράπεζες να αναμένουν έως και επτά αυξήσεις των επιτοκίων της Fed κατά τέλος του 2022.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση ήταν μοιρασμένοι ως προς το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ, με έναν οικονομολόγο να αναμένει μια κίνηση το δεύτερο τρίμηνο, 16 από τους 51 να προβλέπουν αύξηση το τρίτο τρίμηνο και άλλους 21 να αναμένουν ότι θα σημειωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, 13 από τους 51, εξακολουθούν να μην βλέπουν αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων φέτος και μόνο το 20% περίπου, ή 11 από τους 51, αναμένει ότι θα φτάσει στο μηδέν οποιαδήποτε στιγμή το 2022.

«Δεδομένης της υποκείμενης προοπτικής για τον πληθωρισμό και των κινδύνων που διατρέχει η ΕΚΤ, η σύσφιξη είναι πιθανό να είναι σταδιακή και μέτρια και το μέγεθος των πρόσφατων κινήσεων της αγοράς εξακολουθεί να φαίνεται υπερβολικό», έγραψε ο Simon Wells, επικεφαλής οικονομολόγος στην HSBC, σε σημείωμά του προς τους πελάτες του.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως ότι θα τερματίσει το Πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, ή 31 από τους 45, δήλωσαν επίσης ότι το παράλληλο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία, θα κλείσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

H Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, εμφανίστηκε σταθερή στις θέσεις της, και μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή επανέλαβε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα στήριξης από την ευρωαγορά και πως θα αναλάβει δράση όταν είναι ο «κατάλληλος χρόνος» και μόνο «σταδιακά».

Η κυρία Λαγκάρντ εμφανίστηκε στην ολομέλεια παρουσιάζοντας τις απόψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, εν όψει της ψηφοφορίας που θα λάβει χώρα την Πέμπτη επί της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της ΕΚΤ.

«Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στην πολιτική μας θα είναι σταδιακή. Ο στόχος μας είναι ένας δείκτης πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Για να το πετύχουμε αυτό, θα αναλάβουμε δράση τον κατάλληλο χρόνο» επεσήμανε στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή