Στην αναγκαιότητα να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος από την αύξηση των επιτοκίων που αποφασίζουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς και να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι οικονομίες από τα αλλεπάλληλα κύματα του κορωνοϊού συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G20.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας Πέρι Ουαρτζίγιο, επισημαίνοντας ότι «συμφωνήσαμε πως για να στηρίξουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειαζόμαστε μια καλά συντονισμένη και καλά μελετημένη πολιτική εξομάλυνσης». Όπως τόνισε, «αυτό είναι σημαντικό ώστε αυτές οι πολιτικές να έχουν τον ελάχιστο αντίκτυπο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από την πρώτη συνάντηση της χρονιάς για τους υπουργούς Οικονομικών της G20 στη Τζακάρτα, ωστόσο, σύμφωνα με το AP, ινδονήσιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πολλά από αυτά που συζητήθηκαν αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών του προηγούμενου χρόνου. Μεταξύ άλλων, απασχόλησαν θέματα παγκόσμιας φορολογίας, η χρηματοδότηση για το κλίμα και η χρηματοδότηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κατά την έναρξη των συναντήσεων, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Γιόκο Βιντότο, προέτρεψε τις χώρες να συνεργαστούν για να στηρίξουν την παγκόσμια ανάκαμψη και να αποφύγουν εντάσεις όπως αυτές στην Ουκρανία.

«Η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της και η παγκόσμια οικονομία δίνει μάχη», είπε ο Βιντότο.

Χθες, πρώτη μέρα των εργασιών της συνάντησης η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε τις χώρες – μέλη της G20 να στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Ταμείου που θα επενδύει στην πρόληψη πανδημιών, προειδοποιώντας ότι μία αποτυχία στο κλείσιμο της ψαλίδας στα παγκόσμια συστήματα υγείας μπορεί να έχει «καταστροφικό» κόστος.

Η Γέλεν επεδίωξε να διαλύσει τις επιφυλάξεις κάποιων χωρών της G20 σχετικά με το προτεινόμενο Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα αποσπούσε κεφάλαια που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή για τη δημιουργία ενός νέου πολυεθνικού Οργανισμού.

«Δεν το βλέπουμε ως μία δεξαμενή χρημάτων που δεν θα χρησιμοποιούνται έως ότου εμφανισθεί η επόμενη πανδημία», είπε, προσθέτοντας ότι το νέο Ταμείο θα βοηθούσε στο να δώσει κίνητρα σε χώρες να επενδύσουν σε συστήματα ανίχνευσης ασθενειών και επιτήρησης για να προετοιμασθούν για μελλοντικές κρίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή