Από την καραντίνα και τον εγκλεισμό μάθαμε να αγαπάμε (ή να σιχαινόμαστε) τον προσωπικό μας χώρο. Η εργασία από το σπίτι επιδείνωσε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πιο θελκτικό περιβάλλον στο σπίτι, ίσως για κάποιους από εμάς να χτύπησε το καμπανάκι να φτιάξουμε ένα πιο γουστόζικο σαλόνι ή να επενδύσουμε σε ακριβά ή πιο άνετα έπιπλα.

Μια κομψή πολυθρόνα από την αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ, που θα ταίριαζε φοβερά σε ένα 60’ς σαλόνι, είναι το θέμα και η μεγάλη έκπληξη των τελευταίων ημερών.

Υπάρχει ένα έπιπλο της ΙΚΕΑ που όχι μόνο έχει διαρκέσει στον χρόνο, αλλά έχει πολύ υψηλή τιμή.

Γιατί; Λοιπόν, εκτός από τη στάση που έχει κάνει ενεργά η IKEA σχετικά με την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας και τη διατήρηση των επίπλων μακριά από χωματερές, μια πολυθρόνα από τον πρωτοεμφανιζόμενο σουηδικό γίγαντα μόλις βγήκε στο σφυρί για 151.000 σουηδικές κορώνες (16.660 δολάρια ΗΠΑ).

Η πολυθρόνα CAVELLI του 1959, σχεδιασμένη από τον σχεδιαστή Bengt Ruda, έγινε πάλι φαβορί όταν ο Σουηδικός οίκος δημοπρασιών Stadsautkion Sundsvall την έβγαλε προς πώληση στις 14 Νοεμβρίου.

«Βγήκε» από την αγορά την επόμενη κιόλας μέρα, μετά από μια έκρηξη υποβολής προσφορών από συλλέκτες επίπλων σε όλο τον κόσμο.

Με τις κομψές γραμμές, τα φίνα μπράτσα και τη σιλουέτα της κλεψύδρας, η πολυθρόνα CAVELLI ήταν επαναστατική για την εποχή της. Προφανώς, η πολυθρόνα Cavelli είναι τόσο σπάνια λόγω του πόσο ακριβή ήταν η κατασκευή της. Το Μουσείο ΙΚΕΑ λέει ότι παρήγαγε μόνο πέντε τεμάχια της καρέκλας. Και ενώ η εταιρεία θέλει να κρατά χαμηλά το κόστος των επίπλων, μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην ΙΚΕΑ, δεν θα μπορούσαν να παράγουν μαζικά αυτό το έπιπλο με τον τρόπο που θα έκαναν τα άλλα προϊόντα τους.

Ο ειδικός σχεδιασμού επίπλων Andreas Siesing σημείωσε μετά τη δημοπρασία: «Το μοντέλο είναι ένα ορόσημο στη συλλογή της ΙΚΕΑ και δεδομένου ότι ήταν βασικά αδύνατο να βρεθεί, έχει γίνει κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο για τους λάτρεις του σχεδιασμού».

Παγκόσμιο ρεκόρ για μια πολυθρόνα

Η αξιοσημείωτη πώληση σημείωσε ένα «νέο παγκόσμιο ρεκόρ» για την υψηλότερη τιμή που δαπανήθηκε σε ένα μοντέλο ΙΚΕΑ, σύμφωνα με αναφορές της Barnebys και της Sweden Culture. Ωστόσο, οι ταμπλόιντ Daily Mail και The Sun ισχυρίστηκαν το 2017 ότι μια καρέκλα IKEA σε σχήμα μανιταριού είχε πουληθεί έως και 50.000 αγγλικές λίρες σε μια δημοπρασία που δεν κατονομάστηκε.

Η αξία της καρέκλας μπορεί επίσης να αποδοθεί στο πρόσωπο πίσω από αυτήν. Ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Bengt Ruda είχε ήδη χαράξει ένα μεγάλο όνομα για τις υπερσύγχρονες πολυθρόνες του τότε, αλλά πήρε τη συγκλονιστική απόφαση να ενταχθεί στη νεαρή εταιρεία ΙΚΕΑ το 1957 ως ο πρώτος σχεδιαστής της.

Στον κατάλογο του IKEA του 1959, η ολόσωστη περιγραφή της πολυθρόνας έγραφε: «Η πολυθρόνα Cavelli είναι μια πραγματική αριστοκράτισσα της δεκαετίας του 1960».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus