Η αμυντική συμφωνία στη Βουλή
Στη Βουλή θα φθάσει σύντομα για ψήφιση Βουλή το κείμενο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ. «Σε λίγες εβδομάδες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris, με την οποία συναντήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα – που είναι διαθέσιμο στο primeminister.gr- «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, συζήτησαν ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ». Μεταξύ αυτών, συζητήθηκαν οι προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA). Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Kamala Harris Αγια τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας». Από την συζήτηση δεν έλειψαν και οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Kamala Harris για τα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έρευνα made in Greece στο Διάστημα
Διάβασα την ανάρτηση του αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθηγητή Στράτου Στυλιανίδη για το μικρό – μέγα επίτευγμα της ερευνητικής Ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Kαθηγητή Θοδωρή Καραπάντσιο. Αποτέλεσμα, μιας βασικής έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου που «δουλεύεται» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αρκετά χρόνια (ήδη από το 2004) και η οποία προβάλλει και αναδεικνύει τις δυνατότητες του επιστημονικού- ερευνητικού δυναμικού σε διεθνές επίπεδο. Πολύ περισσότερο που τα οφέλη από το πείραμα στο διάστημα είναι πολλαπλά, ειδικά στο σκέλος της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης (μέσω του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων των πολυεθνικών εταιρειών).
Αλλά, ας πάμε στην ανάρτηση του καθηγητή Στυλιανίδη: Σε αυτή διαβάζω ότι μία καινοτομική διαστημοσυσκευή της Airbus εκτοξεύθηκε από το Mid-Atlantic Regional Spaceport στο Johnson Space Center της Βιρτζίνια των ΗΠΑ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Και η συνέχεια της ανάρτησης: «Με το ΑΠΘ να έχει την ευθύνη του χειρισμού σε πραγματικό χρόνο της εκτέλεσης πειράματος στο διάστημα μέσω του Απομακρυσμένου Κέντρου Τηλεμετρίας (Remote Telemetry Station) στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.
Συγκεκριμένα η ερευνητική Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Kαθηγητή Θοδωρή Καραπάντσιο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην υλοποίηση πειράματος πολυεθνικής ομάδας του European Space Agency – ESA. Το πείραμα SMD-PASTA αφορά στη μελέτη της σταθερότητας γαλακτωμάτων, μειγμάτων μη αναμίξιμων υγρών δηλαδή που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως σε χημικά, τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, καλλυντικά κ.λπ. σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας».
Ο καθηγητής Καραπάντσιος είναι εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στον τομέα της Εξερεύνησης του Διαστήματος και των Επανδρωμένων Αποστολών από το 2010, και από το 2021 εθνικός εκπρόσωπος στη Διαχειριστική Επιτροπή «Διάστημα» στο πρόγραμμα Horizon Europe. Επικεφαλής εμβληματικών έργων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος αναφορικά με το πόσιμο νερό και τα λύματα στον διεθνή διαστημικό σταθμό (2014-2019). Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 έργα ανάπτυξης τεχνολογίας για διαστημικές εφαρμογές και σε 11 πειραματικές καμπάνιες παραβολικών πτήσεων, με την ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Τμήματος, της οποίας και είναι επικεφαλής. Από τον Μάρτιο 2020 είναι συντονιστής της ομάδας επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ αναφορικά με τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου και των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
Από την ομάδα του Εργαστηρίου του έχει προέλθει και η συσκευή Cor-IS, η οποία επιτυγχάνει να αξιοποιήσει διαστημική τεχνολογία για τη διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου. Πρόκειται για μία καινοτόμα τεχνική φασματοσκοπίας ηλεκτρικής εμπέδησης για την αξιολόγηση της ενδοθηλιακής λειτουργικότητας. Εφαρμόζει μια καινοτόμα, πατενταρισμένη (EP 3005942 A1, 2016), ηλεκτρική τεχνική για να μετρήσει με πρωτοφανή ευαισθησία την ηλεκτρική εμπέδηση στην περιοχή της βραχιόνιας αρτηρίας. Αξιολογώντας την κατάσταση της βραχιόνιας αρτηρίας επιτυγχάνεται η διάγνωση της Στεφανιαίας Νόσου.
Το Cor-IS είναι μια συσκευή που αφορά τη παγκόσμια αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων διάγνωσης καρδιακών παθήσεων. Η συσκευή Cor-IS παρέχει μη-επεμβατικές μετρήσεις με εξαιρετική ακρίβεια και ευαισθησία. Σε αντίθεση με τις έως τώρα απεικονιστικές μεθόδους, το Cor-Is προσφέρει τη δυνατότητα συνεχούς καταγραφής σήματος. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά εύχρηστο στη κλινική πράξη διότι, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες μεθόδους, η συσκευή είναι φορητή, μπορεί να λειτουργήσει με τη χρήση μπαταρίας και δεν απαιτεί εξειδικευμένο χρήστη. Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής μπορούν να ενσωματωθούν στη συσκευή για χρήση σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ακίνητα και κρασιά!
Η εισηγμένη Premia – η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης της σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία- δεν πρόκειται να γίνει …οινοποιός. Θα παραμείνει σταθερά στο βασικό αντικείμενο δραστηριότητας της που περιλαμβάνει την αγορά και ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα, ισχυρό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ιστορική οινοποιία (η μητρική εταιρία του Ομίλου είναι η Ι.Μπουτάρης & Υιός Holding ( , εταιρία Συμμετοχών & Επενδύσεων) και θυγατρική της είναι η οινοποιητική εταιρεία Ι.Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική).
Η Premia ενδιαφέρεται για τα ακίνητα που διαθέτει η οινοποιητική εταιρεία ( οι εγκαταστάσεις των 6 οινοποιείων στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Αττική, Γουμένισσα, Κρήτη, Νάουσα, Μαντινεία και Σαντορίνη), ενώ για τον οινοποιητικό κλάδο της Μπουτάρης το ενδιαφέρον εντοπίζεται στον βασικό μέτοχο της Premia, την εταιρεία Sterner Stehnus Greece, η οποία ελέγχεται από τον Ελληνο-σουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.
Βεβαίως, οι δύο πλευρές δηλαδή εκείνες της Premia -Sterner Stehnus Greece- Ηλίας Γεωργιάδης και της Μπουτάρη δεν είναι οι μόνες στο παιχνίδι της όποιας εξέλιξης. Υπάρχουν οι εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις- οι λεγόμενοι servicers- στις οποίες πέρασαν τα δάνεια της Μπουτάρης από τις 4 συστημικές τράπεζες. Οι διοικήσεις των servicers βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη με την εμπλοκή τόσο της Premia όσο και των μετόχων της αρκεί να προτείνουν αξιόπιστες λύσεις και σχήματα που να καλύπτουν τα συμφέροντα τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Premia είναι διατεθειμένη να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας της Μπουτάρης. Πάντως, στο τέλος της διαδρομής τα δικαστήρια θα πρέπει να βάλουν την σφραγίδα τους για τη συμφωνία όλων των πλευρών.
Σε παλαιότερη ανακοίνωση της Premia (μέσα στον Φεβρουάριο) η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την εταιρία Μπουτάρης και τους πιστωτές της, προσδιορίζοντας και τον στόχο δηλαδή την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της.
Στην ανακοίνωση, η διοίκηση της Premia ενημερώνει τις αρχές αλλά και τους μετόχους της και το ευρύ επενδυτικό κοινό ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία με τους βασικούς πιστωτές της Μπουτάρης και σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Sterner Stenhus Greece ΑΒ, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Premia, διερευνά σε συνεργασία με άλλους επενδυτές την συμμετοχή της στην δραστηριότητα οινοποιίας Μπουτάρη με στόχο την εξυγίανση και την μελλοντική ανάπτυξη μιας ιστορικής επιχείρησης.
Τέλος, ενδιαφέρον έχει και ένα στοιχείο που παρέχει η διοίκηση της Premia και σύμφωνα με αυτό στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με ακίνητα τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της, συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά (light industrial) ακίνητα και ιδιαίτερα όσα πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας. Τέτοια μορφής παραγωγικές μονάδες πολύ χαμηλής όχλησης είναι οι οινοποιητικές μονάδες- τοπικά οινοποιεία.
Latest News
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»