Λιγότερο από 24 ώρες αφότου η Ρωσία διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία , η Δύση έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η επιθετικότητα της Μόσχας δεν θα μείνει αναπάντητη.

Συντονισμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας ανακοίνωσαν την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι G7, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τον αμερικανικό πρόεδρο να μιλά ευθέως για αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του όρου «εισβολή» είχε διατυπωθεί και λίγες ώρες νωρίτερα από συμβούλους του Μπάιντεν.

Κοινή συνιστώσα των εξαγγελιών, αποτελούν οι κυρώσεις που αφορούν σε τράπεζες και Ρώσους ολιγάρχες, ενώ αποκόπτεται η Ρωσία από τη Δυτική χρηματοδότηση. Επίσης, όλες οι πλευρές ανήγγειλαν ότι όσο κλιμακώνονται οι ενέργειες της Ρωσίας τόσο θα κλιμακώνονται και οι κυρώσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στoν Nord Stream 2, η λειτουργία του οποίου παγώνει  «μέχρι νεωτέρας».

Η αρχή έγινε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να βάζει «στον πάγο» βάζει τον Nord Stream 2 . Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, Thomas Escritt, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 «δεν θα λάβει πιστοποίηση». Ο Σολτς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά».

Καθησυχαστική η ΕΕ

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν θα επηρεαστεί εάν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 που είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία σταματούσε, καθώς ο αγωγός δεν λειτουργεί ακόμη, έσπευσε να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο Nord Stream 2 δεν λειτουργεί ακόμη, δεν παρέχει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός για έναν υπάρχοντα προμηθευτή… Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε τακτική ενημέρωση τύπου.

«Επένδυση στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

«Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα». Αυτό δήλωσε  η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση της κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

«Πακέτο» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας, καθώς επίσης και να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

«Η αρχή της εισβολής»

Πρόκειται για τη αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι θα κλιμακώνουν τις κυρώσεις τους όσο η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση στην Ουκρανία. Επί της ουσίας τα μέτρα που ανακοίνωσε ευθυγραμμίζονται πλήρως με αυτά που εξαγγέλθηκαν νωρίτερα από την ΕΕ και τη Βρετανία.

O Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη για τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αποκόπτεται από την δυτική χρηματοδότηση. Μάλιστα , είπε με νόημα ότι  θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι των ΗΠΑ.

Όπως είπε θα συνεχίσουμε να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεση. Οι κυρώσεις θα είναι οικονομικές αλλά όχι μόνο. Από σήμερα, ανακοίνωσε, ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την άμυνά της στην Ευρώπη. Υπογράμμισε πως αυτή είναι μία αμυντική κίνηση.

Ειδικότερα, ο Αμερικανικός πρόεδρος ανακοίνωσε σαρωτικές κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα VEB. Βάσει αυτών, απαγορεύεται στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επεξεργάζονται συναλλαγές για τη VEB. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν ολοκληρωμένες κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας.

«Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας, είτε στις ευρωπαϊκές αγορές».

Εκτός από τις κυρώσεις για το VEB και το ρωσικό χρέος, ο Μπάιντεν είπε τις επόμενες ημέρες ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε μεμονωμένους Ρώσους στον στενό κύκλο του Πούτιν.

Οι ρωσικές ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους, είπε, «μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου, και έτσι πρέπει να συμμετάσχουν και στον πόνο».

Από τη Βρετανία οι πρώτες κυρώσεις

Το πρώτο πακέτο των κυρώσεων της Βρετανίας κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στη βουλή της χώρας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα στο τραπέζι, τα οποία θα δρομολογηθούν αναλόγως και με το τι θα πράξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέχεια.

Η πρώτη δόση…

Το πρώτο βρετανικό πακέτο, λοιπόν, στρέφεται κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών ολιγαρχών.

Πρόκειται για τις τράπεζες Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.

Οι ολιγάρχες είναι ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Volga Group  ο Μπόρις Ρότενμπεργκ και ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στη Βρετανία θα παγώσουν, ενώ θα τους απαγορευτεί στο εξής η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι και εταιρείες θα απαγορεύεται να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

O Τιμτσένκο, νούμερο 96 στο δείκτη Bloomberg Billionaires index, είναι ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Volga Group και μετρά μια γνωριμία και φιλία με τον Ρώσο ηγέτη εδώ και είκοσι χρόνια.

O Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ, με περιουσία της τάξεως του 1,07 δισ. δολαρίων, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής SGM Group, θεωρείται πολύ στενός συνεργάτης του Πούτιν, το ίδιο και ο ανιψιός του, Ίγκορ, που ήδη βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο Μπόρις, μαζί με τον αδελφό του και συνιδιοκτήτη της SGM, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, έχουν κατονομαστεί από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ως μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν.

Έπεται και συνέχεια…

Στην ομιλία του, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία επισημαίνοντας πως πρόκειται για εισβολή. Παρόλ’ αυτά υποστήριξε πως οι προσπάθειες για μια διπλωματική λύση θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία(;) στιγμή, δεδομένου πως δεν είναι βέβαιο το τι θα αποφασίσει να πράξει κατόπιν ο Πούτιν.

Η αναφορά αυτή έχει να κάνει προφανώς με την πιθανότητα ο ρωσικός στρατός να βοηθήσει τους αντάρτες του Ντονμπάς να προσπαθήσουν να ανακτήσουν εδάφη που τώρα ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις, κάτι που θα σημάνει μια ευθεία στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα μέτρα αυτά είναι μόλις η αρχή. «Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο τμήμα από ότι είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε και για το λόγο αυτό έχουμε έτοιμες κι άλλες κυρώσεις, ώστε να τις αναπτύξουμε μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω»!

Η Νορβηγία συντάσσεται με την ΕΕ

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις  κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.

Δραματική κατάσταση

«Η κατάσταση στην Ουκρανία (…) βρίσκεται σε ένα επίπεδο που είναι δραματικό», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Όσλο. «Χθες ήταν ένα σημείο καμπής», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, Δευτέρα, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Οι πρώτες επιπτώσεις

Η Μόσχα πληρώνει ήδη ένα βαρύ οικονομικό τίμημα για την επιθετικότητά της.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MOEX της Μόσχας σημείωσε πτώση 1,5% την Τρίτη μετά από πτώση άνω του 10% τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής φέτος σε περίπου 20%. Οι μετοχές της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft χτυπήθηκαν περισσότερο την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση 7,5%. Συνολικά, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαλειφθεί από την αξία των ρωσικών μετοχών μόνο αυτήν την εβδομάδα.

«Αναμένουμε περαιτέρω πτώση βραχυπρόθεσμα στο ρωσικό χρηματιστήριο», έγραψαν αναλυτές της JPMorgan Chase σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τρίτη. Η τράπεζα της Wall Street υποβάθμισε τις ρωσικές μετοχές σε «ουδέτερες» από «overweight».

Σύμφωνα με την Capital Economics, η οικονομία της Ρωσίας είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει ένα σοκ από ό,τι το 2014, όταν οι δυτικές κυρώσεις και η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου συνδυάστηκαν για να χτυπήσουν περίπου 2,5% από το ΑΕΠ της χώρας και να πυροδοτήσουν μια οικονομική κρίση. Ο ισολογισμός της Ρωσίας είναι ισχυρότερος, το εξωτερικό της χρέος είναι χαμηλότερο και οι οικονομικές της σχέσεις με τις μεγάλες οικονομίες είναι μικρότερες.

«Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά θέλει να φτάσει ο Πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale, Κιτ Τζούκες. «Σαφώς, η ώθηση πέρα ​​από την τρέχουσα περιοχή σύγκρουσης θα κλιμακώσει την κατάσταση καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται με τις ουκρανικές δυνάμεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή