Ήπια κίνηση αντίδρασης έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και αντιμετώπισε το αρνητικό πρόσημο αρκετών τίτλων, βρήκε στήριξη από τον ενεργειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο, προκειμένου να παραμείνει στη ζώνη των 950 μονάδων.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί το ΧΑ θα υπεραποδώσει το 2022
Υστερα από μια συνεδρίαση που επικράτησε η νευρικότητα και ο χαμηλός τζίρος, τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 949,22 μονάδες, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει στα επίπεδα των 72 εκατ. ευρώ.
Το δίλημμα
Ο χαμηλός τζίρος, το ύψος του οποίου θυμίζει τους μήνες της συσσώρευσης του 2021, έδειξε την επιφυλακτικότητα των κινήσεων, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που αντιμετωπίζουν ένα μείζον δίλημμα. Από τη μία το ΧΑ δείχνει να έχει γυρίσει σελίδα και να βρίσκει τον ανοδικό δρόμο του, αλλά από την άλλη οι αγορές παγκοσμίως βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, όπου θα κριθεί εάν αρχίσουν τη μεγάλη διόρθωση ή θα συνεχίσουν την bull market.
Σαφώς, όπως ήταν αναμενόμενο, η αγορά κινήθηκε επιφυλακτικά σε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο γεωπολιτικά περιβάλλον. Βέβαια, ακόμη και αυτές οι αντοχές που έχει επιδείξει από την αρχή του έτους μόνο αμελητέες δεν είναι, κόντρα μάλιστα στην «ιστορία» της τελευταίας δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΧΑ υπεραντιδρούσε στις πτώσεις και χώλαινε στις ανόδους των διεθνών αγορών. Οι αντοχές βέβαια φαίνεται να έχουν ακόμη περιθώρια, αλλά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η ελληνική είναι μια ρηχή αγορά, ευμετάβλητη και στηριζόμενη σε περιορισμένους τίτλους.
Ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 930 μονάδων
Στα θετικά πάντως που συνεχίστηκαν και σήμερα είναι ότι το ΧΑ αντέδρασε στην περιοχή των 930 μονάδων, με τους αγοραστές να κινητοποιούνται δείχνοντας ότι συνιστά ισχυρή περιοχή στήριξης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο γενικός δείκτης επανήλθε για ακόμη μία φορά στη ζώνη των 950 μονάδων, παραμένοντας στο μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου σε επίπεδα που έμοιαζαν άπιαστα κατά την πολύμηνη συσσώρευση του 2021.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, σημαντικές στηρίξεις έδωσαν στην αγορά το +4,03% των Ελληνικών Πετρελαίων και το +3,52% της Motor Oil. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Jumbo, Λάμδα, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Εθνική, ΕΛΧΑ και Πειραιώς.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 3,70% και η Coca Cola σημείωσε απώλειες 2,20%. Στο -1,12% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Μυτιληναίος, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα