Το 2022 θα είναι χρονιά υπεραπόδοσης για το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές εκτιμούν ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Euroxx Securities και η Alpha Finance.

Οι αναλυτές της Euroxx

Ειδικότερα, οι αναλυτές Βαγγέλης Καρανίκας και Ανδρέας Σουβλερός της Euroxx εκτιμούν πως τα  θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών παραμένουν αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της Αθήνας να αναμένεται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 1.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους.

Θεωρούν πως  οι βασικοί μοχλοί που θα καθορίσουν την απόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αφορούν:

α. το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον που παραμένει υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς ενισχύει τα εταιρικά κέρδη και στηρίζει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

β. Μαζί με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους θα οδηγήσει σε re-rating (διεύρυνση των αποτιμήσεων) των ελληνικών μετοχών και στην επανένταξή τους στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών, κάτι που θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για το Χ.Α.

γ. Η νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι οποίες είναι έτοιμες να στηρίξουν μέσω της αύξησης των χορηγήσεων την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι τοπ επιλογές μετοχών της χρηματιστηριακής αφορούν στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες  για τις οποίες συστήνει «αγορά» δίδοντας τιμές στόχους τα €1,60 για την Alpha Bank, τα  €1,30 για την Eurobank, τα €4,20 για την Εθνική και τα €2,20 για την  Πειραιώς. Παράλληλα επιλέγει συστήνοντας «αγορά» τις μετοχές των Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα  €23,80 την  Τέρνα Ενεργειακή με τιμή στόχο τα €18, τον ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα €16,90 και την  Lamda Development με τιμή στόχο τα €14.

Η Alpha Finance

Από την πλευρά τους οι αναλυτές Νίκος Κατσένος και Ιωάννης Νοικοκυράκης της Alpha Finance προβλέπουν επίσης πως το 2022 θα είναι χρονιά με υπεραποδόσεις για το ΧΑ, καθώς η ελληνική αγορά θα ωφεληθεί από τους άνω του μέσου όρου ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (>8% το 2021 και περί του 5% το 2022), κυρίως λόγω των αυξημένων ξένων επενδύσεων, της επανόδου του τουρισμού στα επίπεδα του 2019, καθώς και της εξομάλυνσης της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζεται θετικά και από την αυξημένη εγχώρια καταθετική βάση.

Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), αλλά και οι θετικές επιπτώσεις από μία πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα διευρύνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ αναμένεται συνολικά αύξηση των επενδύσεων, καθώς και νέες ροές κεφαλαίων προς τις ελληνικές μετοχές. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ο πληθωρισμός, οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και η άνοδος του ενεργειακού κόστους, εγκυμονούν κινδύνους.

Οι αναλυτές της Alpha Finance πιστεύουν πως καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρων διεθνώς στρέφεται από τις μετοχές τεχνολογίας (tech) / ανάπτυξης (growth) σε μετοχές κυκλικές (cyclical) / αξίας (value) όπως οι τράπεζες, η συγκυρία ευνοεί το ΧΑ, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη αντιπροσώπευση τέτοιων μετοχών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση της υπεραπόδοσης έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των αναδυόμενων αγορών.

Για το 2022, η Alpha Finance προτείνει τοποθετήσεις σε τράπεζες που με βασική επιλογή την Εθνική για την οποία συστήνει «αγορά» με τιμή-στόχο τα 3,99 ευρώ, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές συστήνονται για «αγορά» ως top picks o Μυτιληναίος (ισχυρό προφίλ ανάπτυξης κερδοφορίας, υψηλές τιμές αλουμινίου) με τιμή-στόχο τα 20,12 ευρώ, ο ΟΠΑΠ (προφίλ παραγωγής ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών) με τιμή-στόχο τα 14,30 ευρώ και ο Φουρλής (επένδυση σε logistics και ηλεκτρονικό εμπόριο, νέες δραστηριότητες, νέο μοντέλο IKEA, πιθανή εισαγωγή στο ΧΑΑ της Trade Estates REIC) με τιμή-στόχο τα 5,90 ευρώ.

Δυνητικά, επίσης, η ΔΕΗ (στροφή στις ΑΠΕ, η αποτίμηση έγινε πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη διόρθωση) με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και η ΕΧΑΕ (νέο Management, προσδοκίες για αύξηση αξίας συναλλαγών) ως εναλλακτικές επιλογές με τιμή-στόχο τα 5,10 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες