Στην αγορά του leasing για τη χρηματοδότηση των πελατών τους θα στραφούν τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των εργασιών τους με μεγαλύτερη ασφάλεια και μειωμένο κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Μετά την πρόσφατη επέκταση της χρηματοδοτικής μίσθωσης και σε φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η περίμετρος των νοικοκυριών που μπορούν να δανειοδοτηθούν εκτιμάται ότι θα αυξηθεί αξιοσημείωτα.

Κι αυτό διότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είχαν για διάφορους λόγους πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για την απόκτηση ΙΧ ή κατοικίας, έχουν πλέον μία ακόμη εναλλακτική, εφόσον το πιστοληπτικό τους προφίλ είναι ικανοποιητικό.

Όπως προβλέπουν τραπεζικές πηγές, τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό ποσοστό των νέων χρηματοδοτήσεων, που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 30%, θα αφορά σε δανειοδοτήσεις leasing.

Η βασική διαφορά

Το βασικό πλεονέκτημά τους για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι δεν προσημειώνεται το περιουσιακό στοιχείο που χρηματοδοτείται, αλλά παραμένει στην ιδιοκτησία τους.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αδυναμίας του πελάτη να καταβάλλει τις δόσεις του, λήγει η μίσθωση και η εμπράγματη εξασφάλιση βρίσκεται άμεσα στη διάθεση της τράπεζας, προς άμεση αξιοποίηση ή πώληση για την ανάκτηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Αντιθέτως, στην περίπτωση των δανείων, το ακίνητο βρίσκεται στην ιδιοκτησία του οφειλέτη και ο χρόνος για την ανάκτηση του χρέους μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και γενικευμένης μείωσης των εισοδημάτων, θα μετριαστεί η αναπόφευκτη άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ταυτόχρονα, προστίθεται άλλη μία επιλογή στη φαρέτρα των πιστωτικών ιδρυμάτων και των διαχειριστών τους για την ρύθμιση των εντός ισολογισμού ενυπόθηκων δανείων που ήδη βρίσκονται στο κόκκινο.

Τι κερδίζουν οι τράπεζες

Με αυτά τα δεδομένα, τα βασικά οφέλη για τις τράπεζες από την ανάπτυξη του τομέα των χρηματοδοτικών μισθώσεων είναι τα εξής:

– Διευρύνουν το πελατολόγιό τους και σε ενδιαφερόμενους για απόκτηση ακινήτου ή αυτοκινήτου, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη προκαταβολή ή την ελάχιστη συμμετοχή που απαιτείται στα δάνεια.

– Οι 4 συστημικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο με θυγατρικές εταιρείες, τα αποτελέσματα των οποίων προσμετρώνται στα ενοποιημένα μεγέθη τους κάθε χρόνο.

Δηλαδή τα έσοδα από τόκους και προμήθειες από αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, όπως και οι αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

– Με δεδομένο ότι το περιουσιακό στοιχείο που χρηματοδοτείται παραμένει στην ιδιοκτησία της τράπεζας μέχρι τη λήξη της περιόδου αποπληρωμής, δεν είναι απαραίτητος ο σχηματισμός προβλέψεων.

Με τον τρόπο αυτό, δεν επηρεάζεται η καθαρή κερδοφορία των τραπεζών, σε μία περίοδο που η επιστροφή στην εποχή των μερισμάτων, αποτελεί προτεραιότητα για τις διοικήσεις τους.

Αντιθέτως στις δανειοδοτήσεις η εγγραφή προβλέψεων είναι δεδομένη και μπορεί να φτάνει το 30% – 40% επί του ποσού της χορήγησης, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας.

– Μεγαλώνει το χρηματοδοτικό οπλοστάσιο των τραπεζών, καθώς με το ίδιο ύψος ιδίων κεφαλαίων, έχουν την ευχέρεια να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση σε υψηλότερα επίπεδα.

Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο για την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα επόμενα χρόνια η εκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης και των αναπτυξιακών προγραμμάτων, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για χρήμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις