Σημαντική αύξηση κατέγραψαν πέρυσι τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατείας της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, ανήλθαν στο τέλος της περυσινής χρονιάς στα 3,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 42% σε σχέση με το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου από το 2018 διαμορφώθηκε στο 20%. Ως αποτέλεσμα το μερίδιο της τράπεζας στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 18%.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ως έναν αξιόπιστο και σύγχρονο θεσμό, τον οποίο στηρίζει η Πειραιώς. Σημείωσε μάλιστα ότι ήταν η πρώτη Τράπεζα που ίδρυσε Επαγγελματικό Ταμείο για τους εργαζομένους της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να λειτουργήσει αρμονικά ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με διανεμητικό χαρακτήρα, είναι καίριο να εξασφαλισθεί η διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου και στους τρείς πυλώνες του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, η ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι σημαντική καθώς, τόσο η δομή όσο και τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους, όπως η ενισχυμένη εποπτεία, η διαφάνεια, η ενεργός συμμετοχή εργοδότη και εργαζομένων, τα καθιστούν αξιόπιστη επιλογή.

«Παρά τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, οι μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στη μεγαλύτερη προβλεπόμενη, μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωση, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για την περίοδο 2019-2070» ανέφερε ο κ. Μεγάλου στο χαιρετισμό του.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να λειτουργήσει αρμονικά ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με διανεμητικό χαρακτήρα είναι καίριο να εξασφαλισθεί η διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου και στους τρείς πυλώνες του συστήματος. Στην κατεύθυνση αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) ενισχύει το ρόλο του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης».

Πρόσθεσε όμως, πως «πέραν των ενεργειών του Δημοσίου, η συμβολή και των άλλων κοινωνικών συμμετεχόντων του ασφαλιστικού συστήματος, είναι το ίδιο κρίσιμη στην ενδυνάμωση του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον κ. Μεγάλου, «η ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι σημαντική. Τόσο η δομή όσο και τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους, όπως η ενισχυμένη εποπτεία, η διαφάνεια, η ενεργός συμμετοχή εργοδότη και εργαζομένων, τα καθιστούν αξιόπιστη επιλογή».

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει στην ίδρυση του δικού της Ταμείου, το οποίο είναι σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2020, «με την πεποίθηση ότι έτσι ενδυναμώνουμε τους δεσμούς με τους εργαζόμενους, συμβάλλουμε στη βελτίωση των μελλοντικών τους εισοδημάτων, και το σημαντικότερο όλων, προάγουμε και ενισχύουμε την αποταμιευτική και επενδυτική συνείδηση» υποστήριξε ο CEO του συστημικού ομίλου.

Σημείωσε δε ότι «η αποδοχή του Ταμείου από τους εργαζόμενους στον Όμιλο Πειραιώς ήταν καθολική και είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, τα μέλη έφθασαν 9.000».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις