Συναγερμός έχει σημάνει στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Υπό το φόβο δημιουργίας μίας νέας γενιάς επισφαλειών, οι διοικήσεις τους έχουν ήδη δώσει εντολή στα αρμόδια στελέχη να παρακολουθούν ακόμη πιο εντατικά τις εισπράξεις από τα κόκκινα ανοίγματα που έχουν ρυθμιστεί.

Κορυφαία πηγή από τον κλάδο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις εν τέλει θα είναι περιορισμένες, καθώς προβλέπει ότι η μακροοικονομική διαταραχή θα είναι περιορισμένης διάρκειας και ισχύος.

Επιπλέον, δεν αποκλείει νέες κρατικές παρεμβάσεις για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων.

«Εάν τα πράγματα εκτονωθούν σε μερικές εβδομάδες, ούτε γάτα ούτε ζημιά» σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει όμως πως «αν οι έκτακτες συνθήκες διαρκέσουν πολύ περισσότερο, ο κίνδυνος μίας νέας αρρυθμίας στις αποπληρωμές είναι υπαρκτός».

Όπως εξηγεί, «εάν δεν υπάρξει σε εύλογο χρονικό διάστημα αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών από τα υψηλά στα οποία έχουν αναρριχηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο λογαριασμός θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Αυτό σημαίνει, κατά την ίδια πηγή, ότι «οι δανειολήπτες που θα δουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται από το αναπόφευκτο νέο κύμα ακρίβειας σε είδη πρώτη ανάγκης και την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, θα κληθούν να επιλέξουν τι να πληρώσουν. Αν βάλουν την εξυπηρέτηση του δανείου τους σε δεύτερη μοίρα, οι εισπράξεις από τις ρυθμισμένες χορηγήσεις θα μειωθούν».

Πισωγύρισμα

Σε αυτήν την περίπτωση πλήγμα θα δεχθούν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης, τα έσοδα των οποίων εξαρτώνται από τις ανακτήσεις.

Από τη μία πλευρά, τα πιστωτικά ιδρύματα θα υποστούν ένα πισωγύρισμα στην εκτέλεση του σχεδίου τους για οργανική θεραπεία των επισφαλειών που παραμένουν στους ισολογισμούς τους.

Για παράδειγμα πέρυσι, συμπλήρωσαν τουλάχιστον ένα χρόνο ομαλών αποπληρωμών δάνεια ύψους 2,80 δισ. ευρώ, που είχαν ρυθμιστεί προηγουμένως με επιτυχία από τους διαχειριστές τους.

Με τον τρόπο αυτό, αναταξινομήθηκαν στα βιβλία των τραπεζών στην κατηγορία των ρυθμισμένων εξυπηρετούμενων.

Αν χαθούν όμως δύο πληρωμές από τους οφειλέτες, θα καταστούν εκ νέου μη εξυπηρετούμενα και ο χρόνος θα ξεκινήσει να μετρά από την αρχή για την επιστροφή τους από τα NPEs στα πράσινα χαρτοφυλάκια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από ένα χρόνο εμπρόθεσμης εξόφλησης των δόσεων, ένα ρυθμισμένο δάνειο, χαρακτηρίζεται εξυπηρετούμενο, ενώ στα τρία χρόνια περνά οριστικά στην κατηγορία των απολύτως υγιών ανοιγμάτων.

Από την άλλη πλευρά, για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις είναι κρίσιμο τα αναδιαρθρωμένα δάνεια να αποπληρώνονται, καθώς οι εισπράξεις χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των ομολόγων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των συνδεδεμένων με το πρόγραμμα «Ηρακλής» τιτλοποιήσεων.

Αν χαθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τις συγκεκριμένες ανακτήσεις, ο servicers κινδυνεύουν με ποινές, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος να καταπέσουν οι εγγυήσεις του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια και για τα δημόσια οικονομικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ