Σχέδιο για την κάθετη αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα που θα καλύπτει τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2050 έχει στα σκαριά η Ντάουνινγκ Στριτ. Πάντως, το σχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει και σημαντική αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Απώτερος στόχος του σχεδίου είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης της χώρας από τις ενεργειακές ροές από τη Ρωσία, δεδομένου πως ήδη η Βρετανία έχει βάλει μπλόκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας από το 16% σήμερα στο 25% και μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν ήδη αρχίσει επαφές και διαβουλεύσεις με στελέχη του βιομηχανικού κλάδου.

Ενδεικτικά απόψε έχουν προσκληθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο ομάδα εκπροσώπων διαφόρων εταιρειών στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δρομολόγηση νέων project που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Τα project αυτά θα αφορούν τόσο ΑΠΕ όσο και την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, αν και η τελική απόφαση για το ύψος του στόχου που θα τεθεί για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανασταλτικός παράγοντας για το τελευταίο δεν είναι τόσο το ζήτημα της ασφάλειας και των όποιων κινδύνων ελλοχεύουν από την πυρηνική ενέργεια όσο κυρίως το θέμα του κόστος. Το κόστος δημιουργίας νέων αντιδραστήρων είναι υψηλό και ξεπερνά τα 20 δισ. στερλίνες.

Το μέχρι τώρα ενεργειακό σχέδιο που υπήρχε έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας στη νοτιοανατολική Αγγλία. Όμως, πιθανότατα θα παραταθεί η λειτουργία μιας μονάδας στην ίδια περιοχή για άλλα είκοσι χρόνια, έως το 2055, ενώ πιθανότατα θα βγει από το συρτάρι το project μιας δεύτερης μονάδας στην Ουαλία που είχε εγκαταλειφθεί ελλείψει κονδυλίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.