«Όσον αφορά στη διαφοροποίηση της ενεργειακής πολιτικής της Γερμανίας, βραχυπρόθεσμα υπάρχουν περιορισμένες εναλλακτικές στη Ρωσία». Αυτό σημειώνει η εμπιστευτική έκθεση που έλαβαν οι βουλευτές της Bundestag από το (προσκείμενο στους Χριστιανοδημοκράτες) ινστιτούτο Konrad Adenauer Foundation, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο Όλαφ Σολτς, στις 14 Μαρτίου.

Η ίδια έκθεση σημειώνει πως η Τουρκία προσφέρει «πραγματικές εναλλακτικές», ενώ «αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο», ειδικά καθώς βελτιώνονται οι σχέσεις της με το Ισραήλ και η συνεργασία τους σε αυτόν τον τομέα αποτελεί πλέον ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Όπως δε υπενθυμίζει η Turkish Daily News, επικαλούμενη τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο αγωγός ΤΑΝΑΡ, ο οποίος σήμερα μεταφέρει 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, μπορεί σύντομα να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, φτάνοντας στα 31 δισ. κυβικά.

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) temel atma töreni yapıldı. (Ahmet Okatalı – Anadolu Ajansı)

Ακρογωνιαίος λίθος στο ΝΑΤΟ

Με βάση αυτή την εκτίμηση, αλλά και τη θέση της Τουρκίας και τον γενικότερο ρόλο που διαδραματίζει, το ινστιτούτο εισηγείται προς τους βουλευτές και την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου η δήλωση την οποία έκανε ο Σολτς κατά την επίσκεψή του να μην πέσει στο κενό: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας».

Η έκθεση προχωρά και σε συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας μάλιστα να γίνουν σεβαστές και οι θέσεις και ανησυχίες της Τουρκίας σε ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή – όχι μόνο από το Βερολίνο, αλλά συνολικά από την ΕΕ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται μελλοντικά στο δυτικό στρατόπεδο και θα παραμείνει ο πιο σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική του πτέρυγα», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η θέση της καθιστά την Τουρκία ένα βασικό παίκτη στον Νότιο Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή και έχει ζωτική γεωστρατηγική σημασία για την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως η Γερμανία δεν μπορεί να αγνοήσει τις απόψεις και τα συμφέροντά της σε ζητήματα ασφαλείας».

Μειώνεται η εξάρτηση από Ρωσία

Σημειώνεται πως στο φόντο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της, η Γερμανία προσπαθεί να επιταχύνει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Μόσχα. Ήδη, για του λόγου το αληθές, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές πετρελαίου έχει μειωθεί στο 25% από 35% που ήταν πριν την εισβολή. Στο δε φυσικό αέριο υπήρξε περικοπή από το 55% στο 40%, ενώ στον γαιάνθρακα το ποσοστό υποχώρησε στο μισό, από το 50% στο 25%.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι το ρωσικό «μερίδιο» στο αέριο υπολογίζεται πως θα υποχωρήσει στο 24% ως το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η πλήρης απεξάρτηση της Γερμανίας δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι του 2024 – δηλαδή σε δύο περίπου χρόνια, όσο θα χρειαστεί για την κατασκευή νέων τερματικών LNG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία