SOS εκπέμπει η έκθεση της Ofxam καθώς η πανδημία, οι αυξανόμενες ανισότητες και οι υψηλές τιμές τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να βυθίσουν περισσότεροι από 250 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο  στην ακραία φτώχεια φέτος.

«Με αυτή τη μαζική αύξηση, συνολικά 860 εκατομμύρια οι άνθρωποι μπορεί να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έως το τέλος του έτους, δηλαδή με λιγότερο από 1,9 δολάρια ημερησίως, εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση καταπολέμησης της φτώχειας σε ανακοίνωση.

«Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών στα είδη διατροφής από μόνη της θα βυθίσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους» σε μια τέτοια ένδεια, οι οποίοι θα προστεθούν στους 198 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από την πανδημία και τις αυξανόμενες ανισότητες, διευκρινίζει η Oxfam.

Πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις

Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αντίστοιχα πρώτος και πέμπτος εξαγωγείς σιταριού παγκοσμίως, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανήλθαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις προκαλούν την εξαθλίωση για εκατομμύρια ανθρώπους» και απαιτείται «δυναμική απάντηση», δηλώνει η Κέιτι Σακραμπόρτι, υπεύθυνη της Oxfam, που ζητεί να γίνει ακύρωση του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και φορολόγηση των πλουσιοτέρων.

Ακύρωση του χρέους -φορολόγηση των πλουσίων

Οι κυβερνήσεις συνολικά «απέτυχαν να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους», ενώ «η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περαιτέρω μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19 σε σχέση με τα 14 προηγούμενα χρόνια», δηλώνει η Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση, σειρά κυβερνήσεων πρόκειται να αθετήσουν την πληρωμή του χρέους τους και αναγκάζονται να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για να πληρώσουν τους πιστωτές τους και να εισάγουν τρόφιμα και καύσιμα.

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη πρέπει συνεπώς να πληρώσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή του χρέους φέτος, ποσό που θα αρκεί σύμφωνα με τη ΜΚΟ για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών τροφίμων τους.

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ήδη από μεγάλη πείνα στην ανατολική και τη δυτική Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία”, προσθέτει η Σακραμπόρτι. «Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται μπορεί να φθάσει τα 827 εκατομμύρια φέτος».

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αντιπροσωπεύει το 17% των δαπανών κατανάλωσης στις πλούσιες χώρες, αλλά έως το 40% στην υποσαχάρεια Αφρική”, υπενθυμίζει η Oxfam. Ωστόσο “ακόμη και στις πλούσιες οικονομίες, ο πληθωρισμός ενισχύει τις ανισότητες».

Αυτοί που έχουν μια εργασία, δεν είναι αλώβητοι, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει ότι η αγοραστική δύναμη συνέχισε να είναι στάσιμη, και μάλιστα κατέγραψε πτώση, για τους περισσότερους εργαζόμενους στον πλανήτη, η Covid-19 αύξησε επίσης τις ανισότητες των εισοδημάτων μεταξύ των φύλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα