Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και σχεδιάζει να ενεργοποιήσει ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης μεγαλύτερο από αυτό της Covid-19, προκειμένου να μπορέσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν τις διάφορες συνεχιζόμενες κρίσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβντ Μάλπας, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα,  η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει το 2022 με ρυθμό 3,2%, έναντι 4,1% που προέβλεπε τον περασμένο Ιανουάριο. Διευκρίνισε επίσης, ότι η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στις αναπτυξιακές προοπτικές για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, που περιλαμβάνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 5,7% το 2021.

Διαβάστε επίσης -ΔΝΤ: Σημαντική επιβράδυνση του οικονομικού τοπίου λόγω του πολέμου και της πανδημίας

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκάλυψε επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, για ένα νέο πακέτο αντιμετώπισης κρίσεων διάρκειας 15 μηνών και ύψους περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη του Απριλίου 2022 έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. δολ. θα διατεθούν τους επόμενους τρεις μήνες.

«Πρόκειται για μια συνεχή, μαζική απάντηση στην κρίση, καθώς αυτή συνεχίζεται», είπε, προσθέτοντας ότι η νέα πρωτοβουλία θα ξεπεράσει τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια που κινητοποιήθηκαν για την αρχική φάση της πανδημίας Covid-19.

Η συνέντευξη τύπου του Μάλπας δόθηκε ενόψει της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η επισιτιστική ασφάλεια, ο πληθωρισμός, το χρέος και το σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο αναμένει να εγκριθεί και να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες.

Ο Μάλπας επεσήμανε ότι αναμένει ότι η κρίση χρέους για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα επιδεινωθεί το 2022.

«Οι χώρες βρίσκονται υπό σοβαρό οικονομικό στρες — το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση ή σε υψηλό κίνδυνο σε ό,τι αφορά το χρέος τους», είπε ο Μάλπας,, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της τράπεζας για βελτιώσεις στο λεγόμενο κοινό πλαίσιο της Ομάδας των 20 πλουσίων εθνών για την αναδιοργάνωση του χρέους των χωρών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή