Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει σήμερα η τιμή του φοινικέλαιου, εντείνοντας το ευρύτερο ράλι στα μαγειρικά έλαια μετά την απόφαση της Ινδονησίας που είναι η κορυφαία χώρα εξαγωγής του προϊόντος να προχωρήσει σε απαγόρευση των εξαγωγών. Η είδηση προκάλεσε ευρύτερη ανησυχία στις αγορές, καθώς θα ενισχύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στα τρόφιμα διεθνώς.

Η Τζακάρτα προχώρησε στην απόφαση αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Απριλίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των τιμών σαν αποτέλεσμα των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα στην εγχώρια αγορά δεδομένου πως ο ντόπιος πληθυσμός χρησιμοποιεί αποκλειστικά φοινικέλαιο στη διατροφή του. Έτσι, η εκτόξευση των τιμών είχε αρχίσει να προκαλεί κοινωνική αναταραχή και ολοένα πιο συχνές διαδηλώσεις φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Το timing, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο καθώς φαίνεται πως συνδέεται με την μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Εϊντ αλ-Φιτρ, για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, την οποία η χώρα με το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον πλανήτη ετοιμάζεται να γιορτάσει στις αρχές Μάϊου.

Σε κάθε περίπτωση το μπλόκο στις εξαγωγές του συγκεκριμένου μαγειρικού λαδιού που χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και καλλυντικά πυροδότησε ένα νέο ράλι τόσο στις τιμές έτερων φυτικών ελαίων όσο και σε έτερα ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης φυτικών ελαίων του οργανισμού τροφίμων του ΟΗΕ σημείωσε νέο άλμα, με τα κέρδη του από τις αρχές της χρονιάς να έχουν ξεπεράσει το 40%. Στη Μαλαισία, που είναι ο δεύτερος κυριότερος εξαγωγέας φοινικέλαιου, η τιμή του ελαίου σημείωσε άνοδο κατά 7%, σε αντίθεση με τις μετοχές των μεγάλων εταιρειών του κλάδου που κατέρρευσαν με ενδεικτική την υποχώρηση της ινδονησιακής Tsiputra Agro Persada κατά 7%. Την ίδια ώρα στην αγορά commodities του Σικάγο οι τιμές των σιτηρών εκτοξεύονταν κατά 21% και του καλαμποκιού κατά 15%.

Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως το ράλι στις τιμές θα συντηρηθεί, καθώς οι μεγάλες εταιρείες δεν θα έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές στην αναζήτηση έτερων προμηθευτών και θα πληρώνουν… όσο-όσο προκειμένου να μην έχουν προβλήματα στην παραγωγή τους, γεγονός που σημαίνει πως το κόστος θα μετακυληστεί στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Refinitiv, η Ινδονησία εξήγαγε περίπου 620.000 τόνους φοινικέλαιου το 2021. Οι τρεις κορυφαίοι αγοραστές της ήταν η Ινδία, το Πακιστάν και η Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή