Πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο που λαμβάνεται μια φορά την ημέρα φαίνεται πως μπλοκάρει άμεσα τον πολλαπλασιασμό του πανδημικό κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα, ανακοίνωσε η ιαπωνική Shionogi, η οποία ελπίζει να διαθέσει το χάπι σε όλο τον κόσμο εφόσον εξασφαλίσει έγκριση.
Στις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ, η υποψήφια θεραπεία S-217622 έδειξε «ταχεία απομάκρυνση του μεταδοτικού ιού SARS-CoV-2» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η αξιολόγηση του πειραματικού φαρμάκου έχει ήδη ξεκινήσει στην Ιαπωνία και η Shionogi σκοπεύει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες.
Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι σχεδιάζει παγκόσμια κλινική μελέτη της τελικής Φάσης ΙΙΙ σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.
Η τιμή της μετοχής της εταιρείας ανέβηκε την Παρασκευή έπειτα από δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε συνομιλίες για προμήθεια του φαρμάκου.
Στις 13 Απριλίου όμωςη μετοχή είχε υποχωρήσει κατά 16% έπειτα απο αναφορές για πιθανές παρενέργειες στις εγκύους, σύμφωνα με προκλινικά δεδομένα.
Το S-217622 ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται και για άλλες ιογενείς ασθένειες όπως η λοίμωξη HIV.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το αντίστοιχο χάπι της Pfizer για την Covid-19.
Το πειραματικό ιαπωνικό φάρμακο μπλοκάρει τη δράση την πρωτεάση 3CL, ενός ενζύμου που χρειάζεται ο κορωνοϊός για τον πολλαπλασιασμό του.
Δοκιμή σε 428 ασθενείς
Η δοκιμή σε 428 ασθενείς στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν εμβολιασμένοι, έδειξε ότι την τέταρτη ημέρα της θεραπείας το ποσοστό των εθελοντών που παρέμενε θετικό στον κοροναϊό είχε μειωθεί κατά 90% περισσότερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο.
Η περίοδος κατά την οποία παραμένουν μεταδοτικοί οι ασθενείς μειώθηκε κατά 1-2 ημέρες, ενώ εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν σημαντική μείωση του ιικού RNA συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Σοβαρές παρενέργειες δεν καταγράφηκαν.
Όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα χάπια της MSD (Merck) και της Pfizer, η αγωγή με το S-217622 πρέπει να ξεκινά εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος