Θεαματική αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού της Saudi Aramco για το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός αναμενόμενο δεδομένης της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη του σαουδαραβικού ομίλου διαμορφώθηκαν στα 39,5 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας μια κάθετη άνοδο κατά 82% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για κέρδη ρεκόρ που ξεπέρασαν τις ήδη θετικές προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση τους στα 38,5 δισ. δολάρια.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα κέρδη της Aramco είχαν αυξηθεί στα 30,4 δισ. δολάρια.

Τα στοιχεία αυτά, αν και εντυπωσιακά, δεν εξέπληξαν τους αναλυτές δεδομένου πως συνολικά οι ενεργειακές εταιρείες διανύουν μια χρυσή περίοδο κερδοφορίας χάρη στην εκπληκτική άνοδο των τιμών που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Θυμίζουμε πως το Βrent άγγιξε υψηλό 14 ετών το Μάρτιο στα 139 δολάρια το βαρέλι και αν και έκτοτε έχει υποχωρήσει γύρω στα 110 δολάρια παραμένει σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων και σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο εκτοπισμός της Apple 

Δεν είναι τυχαίο πως σε συνδυασμό και με τους τριγμούς που καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος και την υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών, η Aramco κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να «κλέψει» τα σκήπτρα που κατείχε η Apple ως η εταιρεία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως. Από τις αρχές της χρονιάς η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει κατά 20%, σε αντίθεση με την μετοχή της Aramco που έχει ανέβει κατά 27%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του σαουδαραβικού γίγαντα, Αμίν Νάσερ επεσήμανε πως η Aramco θα συνεχίσει να επενδύσει μακροπρόθεσμα στην διεύρυνση της παραγωγικής της δυνατότητας προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης. Και βέβαια θα επιβραβεύσει και τους μετόχους της αυξάνοντας περαιτέρω το ήδη γενναιόδωρο μέρισμα που θα μοιράσει. Συγκεκριμένα για το δεύτερο τρίμηνο θα μοιραστούν στους μετόχους άλλα 18,8 δισ. δολάρια.

Σημειωτέον πως παρά και την δημόσια εγγραφή που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2019, μακράν ο κυριότερος μέτοχος της είναι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας που ελέγχει το 94% των μετοχών. Επίσης ένα μερίδιο ύψους 4% διαχειρίζεται απευθείας το εθνικό κρατικό fund της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή