Η φωτιά που έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα, ειδικά στη βενζίνη, είναι η μεγάλη πληγή για την τσέπη των καταναλωτών και την καθημερινότητα των εργαζομένων, επαγγελματιών και νοικοκυριών που βγήκαν από τη διετή καραντίνα και θέλουν να εργαστούν, να ταξιδέψουν, να ξεσκάσουν.

Αυτή την πραγματικότητα την αισθάνεται και τη βλέπει ο καθένας, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές βενζίνης σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών λόγω της υψηλής φορολογίας και των συνθηκών της αγοράς καυσίμων.

Ολα αυτά προφανώς τα γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία καταγράφει στις μετρήσεις κοινής γνώμης το πολιτικό impact του φαινομένου της ενεργειακής κρίσης αλλά και των επιλογών της να περιοριστεί στις επιδοτήσεις λίγων δεκάδων ευρώ μήνα με τον μήνα, αντί της μείωσης των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ στα καύσιμα, όπως έκανε π.χ. η Κύπρος, για να κρατηθούν οι τιμές της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει, κομπάζοντας μάλιστα, ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, προκαλώντας την μήνιν των καταναλωτών.

Τι αλήθεια συμβαίνει;

Μόνο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε ανοιχτά για τις κυβερνητικές επιλογές και αυτό είναι προς τιμήν του, άσχετα αν διαφωνεί κανείς με αυτές.

Είπε λοιπόν…

1. «Πράγματι, είναι παρά πολύ δύσκολη η κατάσταση στην αγορά, αλλά αποκλείεται για δημοσιονομικούς λόγους η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά αγαθά λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους».

2. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και τον Ιούνιο η επιδότηση των υγρών καυσίμων».

3. «Πράγματι, μειώσεις φόρων έχουν κάνει τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπόλοιπες δεν το έχουν κάνει για τους ίδιους λόγους που δεν το κάνουμε και εμείς. Δεν γίνεται να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και να αυξήσουμε τις δαπάνες τη στιγμή που η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ σε όλον τον κόσμο».

Κατόπιν τούτων, όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα βγάλουμε το καλοκαίρι με τις τιμές στα ύψη…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion