Η φωτιά που έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα, ειδικά στη βενζίνη, είναι η μεγάλη πληγή για την τσέπη των καταναλωτών και την καθημερινότητα των εργαζομένων, επαγγελματιών και νοικοκυριών που βγήκαν από τη διετή καραντίνα και θέλουν να εργαστούν, να ταξιδέψουν, να ξεσκάσουν.
Αυτή την πραγματικότητα την αισθάνεται και τη βλέπει ο καθένας, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές βενζίνης σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών λόγω της υψηλής φορολογίας και των συνθηκών της αγοράς καυσίμων.
Ολα αυτά προφανώς τα γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία καταγράφει στις μετρήσεις κοινής γνώμης το πολιτικό impact του φαινομένου της ενεργειακής κρίσης αλλά και των επιλογών της να περιοριστεί στις επιδοτήσεις λίγων δεκάδων ευρώ μήνα με τον μήνα, αντί της μείωσης των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ στα καύσιμα, όπως έκανε π.χ. η Κύπρος, για να κρατηθούν οι τιμές της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει, κομπάζοντας μάλιστα, ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ πάνω από τους στόχους το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, προκαλώντας την μήνιν των καταναλωτών.
Τι αλήθεια συμβαίνει;
Μόνο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε ανοιχτά για τις κυβερνητικές επιλογές και αυτό είναι προς τιμήν του, άσχετα αν διαφωνεί κανείς με αυτές.
Είπε λοιπόν…
1. «Πράγματι, είναι παρά πολύ δύσκολη η κατάσταση στην αγορά, αλλά αποκλείεται για δημοσιονομικούς λόγους η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά αγαθά λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους».
2. «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και τον Ιούνιο η επιδότηση των υγρών καυσίμων».
3. «Πράγματι, μειώσεις φόρων έχουν κάνει τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπόλοιπες δεν το έχουν κάνει για τους ίδιους λόγους που δεν το κάνουμε και εμείς. Δεν γίνεται να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και να αυξήσουμε τις δαπάνες τη στιγμή που η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ σε όλον τον κόσμο».
Κατόπιν τούτων, όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα βγάλουμε το καλοκαίρι με τις τιμές στα ύψη…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται