Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε την Τρίτη τα επιτόκια κατά το μέγιστο των τελευταίων 22 ετών και προανήγγειλε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σε μα προσπάθεια να ανακόψει το ράλι των τιμών.

Η Reserve Bank of Australia αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,85%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν μια κίνηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και το ακόμη πολύ χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα», δήλωσε ο διοικητής της RBA, Φίλιπ Λόου, και πρόσθεσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να λάβει περαιτέρω βήματα στη διαδικασία εξομάλυνσης των νομισματικών συνθηκών στην Αυστραλία τους επόμενους μήνες».

Η κεντρική τράπεζα είχε ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, την πρώτη αύξηση από το 2010, και πολλοί πίστευαν ότι θα συνέχιζε να κινείται στο ίδιο αυξητικό μοτίβο.

Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία διαμορφώθηκε σε υψηλό 20 ετών, στο 5,1% το πρώτο τρίμηνο και θα μπορούσε κάλλιστα να πλησιάσει το 6% αυτό το τρίμηνο εν μέσω αυξανόμενου κόστους για ενέργεια, τρόφιμα, ενοίκια και ανέγερση κατοικιών.

«Οι υψηλότερες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης σημαίνουν ότι, βραχυπρόθεσμα, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα», προειδοποίησε ο Λόου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ένα νέο σχέδιο κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας
Διεθνή |

Σε πέντε άξονες και 80 ρυθμίσεις το σχέδιο κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Στόχος η καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και άλλες διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται και να διαβρώνουν υπογείως τον επαγγελματικό και δημόσιο βίο των Γάλλων