Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αντιδρώντας θετικά αφενός στη χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid της Κίνας και αφετέρου στις διαρροές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργοποιήσει τις άμυνες της κατά του «κατακερματισμού» στις αγορές ομολόγων.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των πετρελαϊκών να κερδίζει κατά 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 7.323 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 13.232 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,64% στις 6.086 μονάδες.Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων αεροπλάνων Rolls-Royce σημείωσε άνοδο 6%. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κέρδισε 3,8%, μετά από την ανακοίνωση για συνεργασία με τον όμιλο IT Atos σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους. Στον αντίποδα, η εταιρεία fintech Wise με έδρα το Λονδίνο σημείωσε πτώση 12% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους χρήσης.

Τα μάκρο στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της πρώτης γραμμής άμυνας κατά του «κατακερματισμού» στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να αποτρέψει μια αποσταθεροποίηση των αγορών που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μια κρίση χρέους. Το νέο εργαλείο στοχευμένης επανεπένδυσης κερδών από το ύψους 1,8 τρι. ευρώ χαρτοφυλάκιο του PEPP αποφασίστηκε σε έκτακτη συνάντηση της ΕΚΤ με στόχο να περιορίσει τις αυξανόμενες αποκλίσεις (spread) που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των πιο ευάλωτων οικονομιών της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.Θετικά επίσης επέδρασε στις αγορές η απόφαση της Κίνας να μειώσει στο μισό την περίοδο καραντίνας για τα κρούσματα της Covid 19, δίνοντας στις αγορές ένα μήνυμα ότι το Πεκίνο χαλαρώνει. την αυστηρή του στάση για την εξάλειψη του κορωνοϊού. Αυτό το μήνυμα έχει σαφώς μεγάλο αποδέκτη τον τουριστικό κλάδο της Ευρώπης, ο οποίος συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ πολλών χωρών.Παρόλα αυτά, οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, προκειμένου να αποτιμήσουν την “υγεία” της οικονομίας. Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλίματος ασταθούς κινδύνου σε όλο τον κόσμο.Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK στη Γερμανία για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε -27,4, ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις για -27,7 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρά κέρδη και χαμηλός τζίρος

Ούτε σήμερα κατάφερε να κάνει μια ισχυρή κίνηση το ελληνικό χρηματιστήριο, ώστε να δείξει ότι κρατά στους κόλπους του τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε χτες, με τον γενικό δείκτη να περιορίζεται στη διατήρηση των 820 μονάδων, με πολύ επιλεκτικές κινήσεις μάλιστα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με άνοδο 0,09% στις 823,92 μονάδες, με τον τζίρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω των 50 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές